FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irak: Najmanje 20 mrtvih u napadu na šijitske hodočasnike

Autor: vrad
HILLA, 3. siječnja 2013. (Hina/AFP) - Najmanje 20 osoba je izgubilo život u četvrtak u Iraku u napadu autobombom na parkiralištu s kojega autobusi sa šijitskim hodočasnicima polaze u Kerbalu i vraćaju se odande, izvijestili su medicinski i policijski izvor.

U napadu koji se dogodio u 17.00 sati (15.00 sati po srednjeuropskome vremenu) u Musajebu, u kojemu su većina stanovništva šijiti, 60 km južno od Bagdada, 47 osoba je ranjeno, dok je na vrhuncu proslava vjerskog blagdana Arbaina u prigodi kojega milijuni šijitskih hodočasnika dolaze u Kerbalu.

Ovo je drugi napad u Musajebu zadnjih dana, pošto je 31. prosinca u eksploziji u trima kućama poginulo sedam osoba, među kojima tri žene i dvoje djece. Ti su ljudi napadnuti zbog toga što su bili šijiti, rekli su čelnici.

Napad u četvrtak događa se u času dok se mnogi vjernici vraćaju kući nako posjeta Kerbali, gdje se završava Arbain, četrdesetodnevno razdoblje žalovanja zbog smrti imama Huseina, kojeg šijiti štuju, a ubijen je 680. i pokopan u Kerbali.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napad, ali skupine pobunjenih sunita redovito napadaju šijite koji su u Iraku u većini, napose u prigodi vjerskih blagdana.

(Hina) xvrad yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙