FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irak: sunittski čelnici optužili premijera za represiju

Autor: kgab
BAGDAD, 21. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Irački sunitski čelnici optužili su šijitskog premijera Nuria al-Malikija za represiju nakon što su vojnici upali u ured i dom ministra financija, što bi ponovno moglo izazvati krizu u toj zemlji godinu dana nakon što je otišao i posljednji američki vojnik.

Pretrage stana i ureda te zatvaranje osoblja sunitskog ministra uslijedili su nekoliko sati nakon što je predsjednik Džalal Talabani, Kurd koji je često posredovao među sunitima, šijitima i Kurdima, otputovao u Njemačku. Talabani je otputovao na liječenje nakon pretrpljenog moždanog udara.

Političari i vlasti iznose različite verzije incidenta, ali sve podsjeća na godinu dana ranije kada su iračke vlasti tražile uhićenje sunitskog potpredsjednika Tareka al-Hašemija i njegovih zaštitara, optužujući ih da su vodili odrede smrti.

Ministar financija Rafie al-Esavi izjavio je u četvrtak navečer da je više od 100 zaštitara i djelatnika njegovog ureda ilegalno odvedeno i optužio je Malikija da je to smislio kako bi se riješio svojih protivnika.

Malikijev ured je priopćio da je uhićeno sama šest zaštitara u skladu s protuterorističkim zakonom.

(Hina) xkga ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙