FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kanada: Američki Indijanci zaustavili vlakove kako bi upozorili na uvjete života

Autor: vrad
MONTREAL, 31. prosinca 2012. (Hina/AFP) - Željeznički promet između Toronta, Ottawe i Montreala vratio se u ponedjeljak u normalu pošto su ga bili prekinuli američki Indijanci nezadovoljni uvjetima života, ali drugu prugu, nešto istočnije, prastanovnici Amerike drže u blokadi već četiri dana, priopćila je kompanija Via Rail.

Američki Indijanci su u okviru akcije "Više nismo pasivni" na četiri sata zaustavili oko 2.500 putnika u 12 vlakova što povezuju te velike gradove na istoku Kanade, južno od Kingstona, u pokrajini Ontariju.

"Skupina Prvi narodi ukinula je blokadu na području Marysvillea", navodi Via Rail u priopćenju.

Nešto istočnije, na obali zaljeva Svetog Lovre, pruga između poluotoka Gaspesieja i ostatka Kanade "okupirana" je od petka kod prigradskog naselja Quebeca Pointe-a-la-Croixa, rekla je glasnogovornica te kompanije Mylene Belanger.

Američki Indijanci "žele da Kanada promijeni smjer na više područja" koja se tiču prastanovnika te zemlje, ističe načelnik općine Pointe-a-la-Croixa Jean-Paul Audy, upozorivši na visoku stopu nezaposlenosti u indijanskoj zajednici.

Prosvjed je dio akcije Idle No More, velikog prosvjednog vala pokrenutog prije mjesec dana kako bi se upozorilo na uvjete života 1,2 milijuna američkih Indijanaca, Metisa i Eksima u Kanadi.

Bijes skupine Prvi narodi potaknuo je nacrt saveznog zakona o financijama, kojega bi neke odredbe, smatraju njegovi kritičari, mogle ukinuti zakonsku zaštitu koju imaju vodotoci i tlo na indijanskim teritorijima.

Simbol te borbe postala je čelnica indijanske zajednice Theresa Spence koja od 10. prosinca štrajka glađu u Ottawi ispred saveznog parlamenta.

Da bi prekinula štrajk Spence traži susret s premijerom Stephenom Harperom ili generalnim guvernerom Kanade Davidom Johnstonom koji predstavlja kraljicu Elizabetu II. u toj bivšoj britanskoj koloniji, kako bi razgovarali o položaju domorodačkog stanovništva.

Nakon Harperova odbijanja da se sastane sa Spence, zemljom se zadnjih dana šire prosvjedi. U nedjelju je dvadesetak saveznih zastupnika došlo pružiti potporu Spence, dok su prosvjedi održani u Torontu, Calgaryju i Vancouveru.

"Tražimo mjesto koje nam pripada u našoj domovini koju zovu Kanadom", rekla je u nedjelju Spence, a prenio je Globe and Mail u ponedjeljak.

(Hina) xvrad yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙