FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Niska očekivanja uoči sastanka o "fiskalnoj" litici

Autor: bcav
WASHINGTON, 28. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Predsjednik Barack Obama i čelnici Kongresa trebali bi se u petak susresti prvi put od studenoga, no zasad nema znakova napretka u prevladavanju međusobnih razlika oko saveznog proračuna i oko postizanja dogovora o "fiskalnoj litici" prije 1. siječnja.

Umjesto toga, članovi Kongresa sve se više usredotočuju na razdoblje nakon isteka roka 31. prosinca i smišljaju rješenja kojima bi se retroaktivno korigiralo povećanje poreza i smanjenje javne potrošnje.

Uz veće poreze za sve Amerikance koji će se uvesti kada 31. prosinca isteknu porezne olakšice koje je uveo bivši predsjednik George W. Bush, zastupnici će u siječnju moći glasovati o smanjenju nekih poreznih stopa.

Zbog neizvjesnosti oko političkog dogovora, index Dow Jones na američkim burzama pao je za 0.48 posto. No, dio tržišta smatra da Washington već razmišlja o vremenu nakon isteka roka, sve dok se početkom siječnja ne postigne ozbiljan dogovor o smanjenju proračunskog manjka.

"Bez obzira na to hoće li vlada sada riješiti taj problem, bilo koji dogovor može vrlo lako biti retroaktivan. Nismo zabrinuti zbog roka 1. siječnja kao što je to dio tržišta", rekao je Richard Weiss iz American Century Investmentsa.

"Fiskalnom liticom" naziva se povećanje poreza za sve Amerikance i stupanje na snagu rezova u javnim rashodima od 1. siječnja, što bi po stručnjacima moglo prouzročiti novu recesiju u najsnažnijem svjetskom gospodarstvu. Porezne olakšice za sve porezne obveznike prestat će vrijediti 1. siječnja ako se Kongres i vlada ne dogovore.

Novi čimbenik u raspravi je uključenje čelnika republikanske manjine u Senatu Mitcha McConella koji je ovoga tjedna razgovarao s Obamom i rekao kako očekuje novi prijedlog predsjednika.

Glavni spor je u tome što republikanci ne žele povišenje poreza za bilo koga dok demokrati u Kongresu žele zadržati niže poreze za većinu Amerikanaca, ali ih povećati za one koji zarađuju preko 250.000 dolara godišnje.

(Hina) xbcav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙