FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: inflacija u 2012. godini 2,7 posto

Autor: lfia
LJUBLJANA, 28. prosinca 2012.(Hina) - U Sloveniji je indeks cijena životnih potrepština kojima se računa inflacija u prosincu u odnosu na studeni pao za 0,3 posto, ali je u porast tih cijena u zadnjih 12 mjeseci iznosio 2,7 posto, koliko iznosi i stopa inflacije u 2012. na godišnjoj razini, objavio je u petak slovenski statistički zavod.

Na deflaciju u zadnjem mjesecu ove godine najviše su utjecala sezonska sniženja cijena.

Godišnja inflacija je nešto viša od prosječne inflacije u eurozoni, te viša od inflacije zabilježene u Sloveniji 2011., kada je iznosila dva posto.

Ukupnom rastu inflacije najviše su pridonijele znatno povećane cijene hrane i bezalkoholnih pića, alkohola i duhana, te ugostiteljskih, stambenih i komunalnih usluga.

Ured za makroekonomske analize slovenske vlade (UMAR) priopćio je da je na relativno nisku stopu inflacije ove godine djelovala niska gospodarska aktivnost, odnosno smanjena potrošnja na domaćem tržištu i okruženju, što će se nastaviti i u 2013. Zato veći rast inflacije idućih mjeseci ne treba očekivati. Na visinu inflacije ove godine po ocjeni UMAR-a značajno su djelovale povećane trošarine na alkohol, duhanske i neke druge proizvode, te veća cijena energenata.

(Hina) xfl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙