FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čović i Ljubić: stanje u Federaciji BiH kaotično

Autor: zkre
MOSTAR, 21. prosinca 2012. (Hina) - Predsjednici dvaju HDZ-a u BiH, Dragan Čović i Božo Ljubić, ocijenili su u petak da je stanje u Federaciji kaotično i zabrinjavajuće i najavili da će s dvjema strankama parlamentarne većine do kraja godine ponuditi izlazak iz krize nakon što je predsjednik FBiH Živko Budimir odbio mogućnost rekonstrukcije vlade toga entiteta.

"Predsjednici HDZ BiH i HDZ 1990 Dragan Čović i Božo Ljubić ocijenili su da je stanje vrlo zabrinjavajuće s opasnošću da ono postane kaotično, a što se posebice negativno održava na većinska hrvatska područja, zbog neodgovarajućega i nekompetentnog predstavljanja hrvatskoga naroda u federalnoj izvršnoj vlasti", navodi se u priopćenju nakon njihova susreta u petak u Mostaru.

Dodaje se da dvojica predsjednika očekuju od političkih partnera, s kojima ove dvije stranke čine novu parlamentarnu većinu u Federaciji BiH, da zajedno žurno poduzmu neophodne korake za rekonstrukciju i konsolidaciju izvršne vlasti u Federaciji BiH. Sugovornici su istaknuli da očekuju od partnera na državnoj razini vlasti iz srpskog i bošnjačkog naroda da istodobno pristupe provedbi potrebnih reformi i donošenju zakona koji će ići u smjeru čavanja pozicije hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini.

Čović pak na konferenciji za novinare tijekom dana nije odbacio mogućnost da predsjednik vlade Nermin Nikšić podnese ostavku ili da dva HDZ-a ostanu u oporbi ako ne dođe do promjene sadašnje situacije.

"Sve je moguće, čak i stvari koje vi navodite", rekao je Čović komentirajući novinarski upit hoće li inzistirati da Nikšić podnese ostavku i tako automatski dođe do pada federalne vlade i početka njezine rekonstrukcije.

Čović je najavio zajednički susret s predsjednicima HDZ-a 1990. Božom Ljubićem, SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom i SBB-a BiH Fahrudinom Radončićem kako bi odlučili što poduzeti kako bi se riješila kriza.

Dodao je da postoje previše zainteresiranih unutar BiH, ali i međunarodnih dužnosnika, koji nastoje da se u BiH zadrži stanje stalne političke krize.

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir u četvrtak je odbacio zahtjev predsjednika federalne vlade Nermina Nikšića za smjenu osam ministara u federalnoj vladi iz Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske stranke prava (HSP) i Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB) i njihovu zamjenu dužnosnicima iz dvaju HDZ-a i Saveza za bolju budućnost, iako ove stranke zajedno sa SDP-om imaju parlamentarnu većinu.

Čović je odbacio mogućnost preustroja Federacije BiH ukidanjem županija ili smanjivannjem njihovih ovlasti, dodajući da se neće dopustiti rješenja da Hrvati na većinskim područja ne budu međusobno povezani

"Nema teorije da dođe do reforme Federacije ukidanjem županija. Idemo napraviti tri, četiri cjeline u BiH diskontinuitetom teritorija", rekao je Čović. Dodao je da njegova stranka zagovara teritorijalni diskontinuitet prigodom uspostave većinske hrvatske federalne jedinice u kojoj bi zajedno bili Hrvati iz Srednje Bosne, Posavine i Hercegovine.

(Hina) xzkre yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙