FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Anto Domić novi gradonačelnik Brčko Distrikta

Autor: zkre
MOSTAR, 23. studenog 2012. (Hina) - Visoki dužnosnik HDZ-a BiH Anto Domić izabran je u petak za gradonačelnika Brčko Distrikta, što je prvi put da Hrvat bude na čelu ove zasebne administrativne jedinice u BiH koja ne pripada jednome od dva entiteta, Federaciji BiH ni Republici Srpskoj, objavio je tamošnji radio.

Na današnjoj sjednici Skupštine Brčko Distrikta za Domićev izbor glasovalo je 19 od 31 zastupnika, članova stranaka šestorke u BiH koje zajedno čine koalicijsku vlast i na državnoj razini.

Za Domićev izbor morala se osigurati, po odredbama Statuta, tropetinska potpora brčanske Skupštine.

U svom ekspozeu dr. Domić, koji je i član Predsjedništva HDZ-a BiH, rekao je da će se kao novi gradonačelnik Brčko Distrikta zauzimati za poboljšanje životnih uvjeta svih stanovnika Brčko Distrikta i stvaranje boljih gospodarskih uvjeta u ovoj lokalnoj zajednici.

Đorđe Kojić (SNSD) izabran je na nastavku konstituirajuće sjednice Skupštine Brčko Distrikta za novog predsjednika skupštine, a dopredsjednik je Adem Ribić iz Stranke za BiH.

Distrikt Brčko je uspostavljen po odluci Međunarodnog arbitražnog tribunala 2000. godine. To je jedinstvena administrativna jedinica lokalne samouprave pod suverenitetom Bosne i Hercegovine. Ima vlastitu multietničku administraciju, policiju i pravosuđe. Krajem kolovoza trenutačni zamjenik Visokog međunarodnog predstavnika i supervizor za Brčko Roderick Moore suspendirao je privremeno nadzor nad ovim Distriktom dok Upravni odbor Vijeća za provedbu mira za BiH ne donese konačnu odluku o predaji svih ovlasti lokalnim vlastima.

Federacija BiH je zatražila produženje međunarodnog nadzora nad Brčkim strahujući da bi vlasti Republike Srpske mogle posegnuti za preuzimanjem vlasti nad ovom administrativnom jedinicom koja i prostorno razdvaja područje ovoga entiteta.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙