FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski branitelji u BiH traže da ih zastupa Hrvat

Autor: zkre
MOSTAR, 20. prosinca 2012. (Hina) - Koordinacija hrvatskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata u BiH uputila je u četvrtak otvoreno pismo ministru branitelja Republike Hrvatske Predragu Matiću, pozivajući ga da kao sugovornike o pitanjima vezanim za branitelje Hrvatskoga vijeća obrane pozove vodeće vojne dužnosnike Hrvata u toj zemlji, protiveći se da ih zastupa resorni ministar u Federaciji BiH Zukan Helez kojega su optužili da radi protiv interesa Hrvata.

Hrvatska udruge upozoravaju da Helez, koje se u utorak susreo s ministrom Matićem, već više od dvije godine kao ministar branitelja Federacije BiH "krši sve norme civiliziranog ponašanja prema hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji u BiH".

"Masovno oduzimanje stečenih prava najmalobrojnijem suverenom i kostitutivnom narodu u BiH je izravan socijalni udar i stvaranje osjećaja nepravde, bespomoćnosti i neimaštine, što ima za namjeru poticanje iseljavanja Hrvata sa svojih stoljetnih ognjišta", navodi se u priopćenju. Dodaje se da je razina poniženja i nepravde kojima su izloženi branitelji od kada je Helez ministar "dovela u stanje nacionalnog šoka".

"Iskrivljivanje povijesne istine i zataškavanje zločina dovoljno govori o njemu koliko je iskren i kako vidi pomirbu i pravdu između dvaju suverenih i konstitutivnih naroda. Za nas, hrvatske branitelje, ovo je dovoljan razlog da ga tretirate sukladno njegovim političkim stajalištima ako vam naš narod i branitelji u BiH nešto znače", dodaje se.

Hrvatske udruge iz Domovinskog rata u BiH zatražile su od ministra Matića da kao sugovornike pozove predstavnike hrvatskih branitelja, generale i ratne zapovjednike sa svih prostora BiH koji bi mu predočili činjenice o braniteljima iz Domovinskog rata.

Otvoreno pismo dostavljeno je i predsjedniku Republike Hrvatske Ivi Josipoviću, predsjedniku vlade Zoranu Milanoviću, predsjedniku Sabora Josipu Leki te kardinalu Josipu Bozaniću.

Ministar za pitanja branitelja i stradalnika iz proteklog rata u Federaciji BiH Zukan Helez izjavio je da je u utorak u razgovoru u Zagrebu s hrvatskim ministrom branitelja Predragom Fredom Matićem izražena zajednička sumnja o postojanju brojnih zloporaba dobitnika hrvatskoga odličja trolista i korištenja dvostrukih mirovina iz Hrvatske i BiH kod pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), te je najavio provođenje zajedničke provjere.

(Hina) xzkre yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙