FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zemlje EU pozvale BiH da izjednače prava manjina

Autor: zkre
MOSTAR, 10. prosinca 2012. (Hina) - Šefovi misija zemalja Europske unije u BiH pozvali su u ponedjeljak vlasti te zemlje povodom međunarodnog Dana ljudskih prava da provedu presudu suda za ljudska prava u Strasbourgu, koja omogućava predstavnicima manjina da se kandidiraju na izborima za vodeća mjesta u državi.

U zajedničkoj izjavi se ističe kako BiH treba uskladiti odredbe ustava zemlje s Europskom konvencijom o ljudskim pravima.

"Time bi došao kraj diskriminaciji u pogledu uživanju prava i sloboda i omogućilo građanima koji ne pripadaju bošnjačkom, hrvatskom ili srpskom konstitutivnom narodu da se kandidiraju na izborima za predsjedništvo i dom naroda na državnoj razini", navodi se u izjavi šefova misija zemalja EU u BiH.

Pri tome su naveli da bi ispunjavanje tih uvjeta omogućio približavanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji i podnošenje zahtjeva za otvaranje pregovora. U izjavi se pozivaju i vlasti Republike Srpske da izmjeneu odredbe ustava o smrtnoj kazni.

"Europska unija se protivi izricanju smrtne kazne u svim slučajevima i okolnostima", dodaje se. Među značajnije probleme u BiH šefovi misija zemalja EU-a su istaknuli i nacionalnu diskriminaciju u školstvu.

(Hina) xzkre yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙