FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ustavni sud Federacije BiH osporio dio zakona o reviziji branitelja

Autor: zkre
MOSTAR, 18. prosinca 2012. (Hina) - Ustavni sud Federacije BiH osporio je dio odredbi Zakona o reviziji branitelja po kojemu je veliki broj bivših hrvatskih stradalnika i branitelja izgubio status i naknade jer revizijski timovi nisu priznavali potvrde s izjavama svjedoka.

Kako su u utorak priopćili iz ureda predsjednika Federacije BiH, Ustavni sud FBiH donio je danas presudu u korist zahtjeva predsjednika FBiH Živka Budimira te se objašnjava da je presudom Ustavnoga suda FBiH utvrđeno da je članak 9 Zakona o reviziji branitelja suprotan Ustavu FBiH. Po spornome zakonu se navodi da svi oni koji su stekli stradalnički ili braniteljski status na temelju dva svjedoka ili potvrde od udruga, po automatizmu moraju biti isključeni iz ostvarivanja prava po toj osnovi.

Po navodima iz ureda predsjednika Budimira, od oko 3.000 osoba koje su izgubile status branitelja ili stradalnika oko 80 posto je bivših pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane (HVO).

"Najveći broj korisnika je izveden iz prava zbog nepotpunog upravnog postupka na način da nisu uvažene potvrde svjedoka o određenim okolnostima tijekom ratnih zbivanja. Ovo će u potpunosti promijeniti dosadašnji odnos revizije. Ne tvrdim da u tim procesima nije bilo onih koji su uvedeni u pravo a da za to nisu imali osnove, ali ne može se zbog pojedinaca kažnjavati cijela jedna skupina koja je na taj način ostvarila pravo koje joj zaista pripada", rekao je Budimir.

Hrvatske udruge iz Domovinskog rata u BiH i političke stranke u više su navrata tražili obustavu sadašnje revizije tvrdeći da je najviše na njihovu štetu.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙