FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka zajednica proslavila 20 godina djelovanja

Autor: vsik
OSIJEK, 19. prosinca 2012.(Hina) - Njemačka zajednica - Zemaljska udruga podunavskih Švaba proslavila je 20. obljetnicu osnivanja na svečanosti održanoj u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, u nazočnosti i pod pokroviteljsstvom predsjednika Republike Ive Josipovića i brojnih gostiju.

Predsjednik Njemačke zajednice - Zemaljske udruge podunavskih Švaba Zorislav Schonberger istaknuo je kako su pripadnici te manjine, Nijemci i Austrijanci, tek nakon demokratskih promjena u Republici Hrvatskoj, nakon, kako je rekao, dugih 45 godina šutnje i straha, mogli početi s djelovanjem. Podsjetio je na teška stradanja njemačkog i austrijskog naroda nakon Drugog svjetsko rata i "kolektivne krivnje zbog koje su stradale mnoge nevine žrtve". Upravo u Slavoniji i Baranji živjela je najbrojnija zajednica Nijemaca i Austrijanaca koja je u mnogim segmentima, od kulture i gospodarstva do javnog djelovanja ostavila neizbrisiv trag, rekao je.

Izvršna direktorica Njemačke zajednice - Zemaljske udruge podunavskih Švaba Renata Trischler rekla je kako se ta zajednica predanim radom uspjela predstaviti i dokazati kao vrijedna nacionalna manjina. Tijekom posljednjih godina izgrađen je u znak sjećanja na sva stradanja njemačkog i austrijskog naroda Memorijalni centar u Valpovu. Među brojnim aktivnostima Zajednice posebno je izdvojila manifestaciju koja se održava punih 20 godina pod nazivom "Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu".

Predsjednik Republike Ivo Josipović rekao je kako se rado odazvao pozivu da bude pokrovitelj tom jubileju, koji je, kazao je, važan za cijelu Hrvatsku jer sloboda djelovanja i rada govori o korjenitim promjenama koje su se dogodile nakon demokratskih izbora 1990. godine. Izrazio je žaljenje zbog nečovječnog postupanja prema njemačkom narodu koji je doživio egzodus, a brojnim pripadnicima njemačke i austrijske nacionalne manjine nepravedno je bila oduzeta imovina i mnogi su nažalost završili u sabirnim logorima. Pripadnici te zajednice imaju pravo na objektivnu istinu, rekao je i istaknuo kako je velik njihov doprinos kulturi i znanosti te kako je niz znamenitih osoba njemačke i austrijske zajednice obilježilo vrijeme u kojem su živjeli.

Dvadesetu obljetnicu osnutka i rada članovima Njemačke zajednice -Zemaljske udruge podunavskih Švaba čestitali su između ostalih veleposlanik Republike Njemačke u Hrvatskoj Hans Peter Annen, zamjenik austrijske veleposlanice George Diwald, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, te osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić.

(Hina) xvsik yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙