FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Savjet za nacionalne manjine prihvatio program financiranja za 2013.

Autor: dmak
ZAGREB, 6. prosinca 2012. (Hina) - Savjet za nacionalne manjine prihvatio je danas prijedlog financiranja programa ostvarivanja kulturne autonomije nevladinih udruga i ustanova nacionalnih manjina u 2013. godini kojim je utvrđeno da je za to osigurano 38,6 milijuna kuna, što je 5,9 posto manje nego ove godine.

Također je imenovano povjerenstvo za raspodjelu novca nevladinim udrugama i ustanovama nacionalnih manjina za ostvarivanje programa kulturne autonomije nacionalnih manjina za 2013. godinu.

U raspravi o zastupljenosti nacionalnih manjina u predstavničkim i izvršnim tijelima na državnoj i lokalnoj razni, tijelima državne uprave, pravosudnim tijelima te tijelima uprave jedinica lokalne i područne (regionalne samouprave) upozoreno je na trend njezina smanjenja.

Godine 2010. pripadnici nacionalnih manjina bili su zastupljeni s 3,35 posto, lani s 3,41 posto, a ove je godine do 30. rujna njihova zastupljenost također bila na razini 3,41 posto s 1769 zaposlenika. Proporcionalna zastupljenost bila bi ostvarena sa zastupljenošću od 5,5 posto, objasnio je predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer.

Savjet je zato donio zaključak kojim od Ministarstva uprave traži da ga se izvijesti o razlozima nerazmjerne zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina u tim tijelima.

Pomoćnik ministra uprave Boris Milošević rekao je da je zbog pogrešno primijenjene metodologije dobiven podatak da je u proteklih godinu dana 600 zaposlenika napustilo državnu upravu, od kojih 233 pripadnika manjinskih zajednica.

No, točno je da je zaposleno 14 novih djelatnika i da nitko od onih koji su otišli nije dobio otkaz, rekao je Milošević i najavio da će se podatci o zapošljavanju pripadnika manjinskih zajednica ubuduće voditi transparentnije.

Savjet je raspravljao i o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o udrugama, koje bi trebale pridonijeti tome da spriječi "inflacija osnivanja udruga budući da po vrijedećim odredbama tri osobe mogu osnovati udrugu, što je često bilo zloupotrebljavano".

Izmjenama se također želi vjerodostojnije urediti broj predstavnika udruga s obzirom na to koliko članova zastupaju (predloženo je najmanje 20) i s kojim programima u odnosu na koliki broj pripadnika nacionalne manjine.

Predsjednik Savjeta nacionalnih manjina Tolnauer istaknuo je da udruge ne bi trebale biti produžena ruka političkih stranaka ili neke političke opcije među nacionalnim manjinama, nego u funkciji očuvanja njihovog kulturnog identiteta.

S tim u vezi, pomoćnik ministra uprave Boris Milošević najavio je da će iduće godine biti donesen novi zakon o udrugama, da će biti osnovana radna skupna za izradu prijedloga i provedena javna rasprava.

(Hina) xdm ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙