FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kronologija važnijih događaja u hrvatskom gospodarstvu u 2012. (prvi dio)

Autor: Davorka Stanešić, Damir Margetić, Davorin Dukić
ZAGREB, 19. prosinca 2012. (Hina) - Objavljujemo kronologiju važnijih događanja u hrvatskom gospodarstvu u 2012. godini (prvi dio).

SIJEČANJ

3. siječnja - Prvomajska Tvornica strojeva zupčanika i reduktora objavila da je potpisala ugovor s egipatskom tvrtkom A.A. Abdelsaim za isporuku i montažu 17 kompletnih cnc linija u vrijednosti od 103,2 milijuna eura.

5. siječnja - Vlada produžila važenje odluke kojom se plaće i druga primanja predsjednika i članova uprava trgovačkih društava u većinskom vlasništvu države ograničene na najviše 3,2 prosječne mjesečne plaće zaposlenih u pravnim osobama.

9. siječnja - Atlantic Grupa izvjestila je da je, uslijed nove organizacije poslovanja, koja podrazumijeva podjelu na 11 strateških poslovnih područja, imenovana i nova Uprava koju od 1. siječnja čine predsjednik Uprave Emil Tedeschi te članovi Uprave Mladen Veber, Neven Vranković i Zoran Stanković.

10. siječnja - Nadzorni odbor zatvorenog investicijskog fonda Quaestus nekretnina opozvao Borislava Škegru s mjesta predsjednika, a Tomislav Matić s mjesta člana Uprave tog fonda.

10. siječnja - Proizvođač električnih vodova i kabela Eurocable Group potpisao izvozne ugovore s distributerima kabela, austrijskom tvrtkom Meinhart Kabel i njemačkom Faber Kabel, vrijedne 70 milijuna eura.

10. siječnja - Brodovima "Orange Star" i "Piana", izgrađenima u splitskome Brodogradilištu, dodijeljeno ugledno međunarodno priznanje najvažnijih brodova izgrađenih 2011. u izboru časopisa "The Naval Architect" odnosno njegove specijalizirane publikacije "Significant Ships 2011."

11. siječnja - Održan prosvjed 150 radnika Bilokalnik drva jer je Nexe grupa, čiji je član ta tvrtka, zatražila zatvaranje Bilokalnikovih proizvodnih pogona.

11. siječnja - Tvrtka Badel 1862 i kineska Tadee Holding Group potpisale ugovor o zajedničkom ulaganju kojim će se osnovati trgovačko društvo u Kini za prodaju, distribuciju i marketing vina i jakih alkoholnih pića iz proizvodnog asortimana Badela na kineskom tržištu.

12. siječnja - Stotinjak radnika Dalmacijavina u Sjevernoj luci prosvjedovalo zbog neisplate ukupno pet plaća.

16. siječnja - Trgovački sud u Splitu donio rješenje o otvaranju stečajnog postupka nad Credo bankom.

17. siječnja - Stotinjak radnika Diokija prosvjedovalo pred upravnom zgradom tvrtke koja ne radi već više od pola godine.

18. siječnja - Ina odlučno odbacila navode iz članka objavljenog u jednim dnevnim novinama vezano uz navodnu prodaju Ininog poslovanja u Siriji.

19. siječnja - Vlada prihvatila projekt pregleda financijskog i operativnog stanja u ukupno 21 ministarstvu, zavodu i javnom poduzeću kojim bi se do lipnja trebalo "pročešljati" stanje u najvećim korisnicima proračunskih sredstava, a radi se o tzv. čistom početku (clean start).

19. siječnja - Na željezničkom kolodvoru Vinkovci obilježen završetak radova na obnovi dionice željezničke pruge Vinkovci-Tovarnik-državna granica koja je koštala ukupno 59,5 milijuna eura, a financirana je sredstvima državnog proračuna i bespovratnim sredstvima EU iz pretpristupnog programa ISPA s udjelom od 48 posto.

20. siječnja - Dvjestotinjak radnika Dalmacijavina prosvjedovalo ulicama Splita. Radnicima Dalmacijavina, njih 440, zadnja je plaća isplaćena za srpanj 2011. godine.

20. siječnja - Pedesetak radnika bračkog Jadrankamena prosvjedovalo ispred upravne zgrade tvrtke u Splitu.

20. siječnja - Hrvatski sabor izmijenio Ovršni zakon, čime je ispravljen propust učinjen na prvoj sjednici Sabora kada je ispuštanjem jednog članka pri izmjenama tog zakona otvorena mogućnost za pravnu prazninu zbog koje određeno vrijeme nitko ne bi mogao provoditi ovrhe.

20. siječnja - Hrvatski sabor izmijenio Zakon o naknadi za pružanje usluga u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama, po kojemu će mobilni operateri plaćati naknadu od 6 posto na usluge prijenosa slike, govora i zvuka porukom, te govorne usluge.

23. siječnja - Obnovljen opći štrajk u svim radnim jedinicama Jadrankamena, čije je glavno sjedište u Pučišćima na Braču, jer su radnici nezadovoljni postupcima predsjednika uprave te tvrtke Vedrana Vilovića.

24. siječnja - Nekoliko stotina radnika Hrvatskog telekoma (HT) prosvjedovalo na Trgu bana Jelačića protiv najavljenog otpuštanja 450 radnika HT-a te zatražilo od Uprave HT-a da odustane od otkaza, a od Vlade da ne dozvoli ucjenjivačko ponašanje multinacionalnih kompanija

24. siječnja - Stalna služba splitskog Trgovačkog suda u Dubrovniku otvorila stečajni postupak nad Mediteranskom plovidbom d.d. Korčula.

25. siječnja - Hrvatski sabor prihvatio izmjene Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru, kojima se zastupnicima, sucima Ustavnog suda i glavnom državnom revizoru ukidaju tzv. povlaštene mirovine, a pravo na mirovinu ubuduće će ostvarivati kao i ostali građani, prema Zakonu o mirovinskom osiguranju.

25. siječnja - Hrvatski sabor većinom glasova donio izmjene Zakona o sprečavanju sukoba interesa, po kojima će Vlada u tvrtkama u kojima država ili jedinice lokalne samouprave imaju vlasništvo moći bez javnog natječaja predlagati članove upravnih tijela i nadzornih odbora.

25. siječnja - Tridesetak bivših radnika KIO Orahovice prosvjedovalo na Jelačićevu trgu tražeći da hrvatske vlasti napokon riješe problem isplate 14 milijuna kuna radničkih potraživanja.

26. siječnja - Savjet Hrvatske narodne banke donio odluku kojom se stopa obvezne pričuve banaka povećava s 14 na 15 posto.

26. siječnja - Vlada predložila ukidanje Financijske policije jer se njezini poslovi preklapaju s drugim nadzornim službama.

27. siječnja - Oko 150 radnika Jadrankamena zauzelo pogone tvornice u Pučišćima, a 40-ak ih je zauzelo pogone u Selcima jer ne žele poštivati odluku predsjednika Uprave Vedrana Vilovića kojom im se zabranjuje ulazak u tvorničke pogone.

27. siječnja - Viadukt objavio da je poslovna udruga Viadukta i španjolske tvrtke Cyes pobijedila na natječaju za gradnju terminala za rasute terete u luci Ploče, a vrijednost posla je 406,5 milijuna kuna bez PDV-a.

30. siječnja - Skupština društva Hrvatske šume d.o.o. opozvala dosadašnje članove Uprave tog društva te imenovala novu Upravu na čelu s Ivanom Pavelićem.

30. siječnja - Izaslanstvo Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) započelo posjet Hrvatskoj tijekom kojeg će održati više sastanaka s predstavnicima hrvatskih vlasti kako bi se upoznali s aktualnim gospodarskim i financijskim zbivanjima te projekcijama za predstojeće razdoblje

31. siječnja - Oko stotinu radnika i sindikalnih predstavnika splitskog Dalmacijavina okupili su se u Zagrebu pred Ministarstvom gospodarstva, gdje su prosvjedovali zbog neisplaćenih plaća i neizvjesnosti oko privatizacije tvrtke.

31. siječnja - Dvjestotinjak radnika Diokija prosvjedovalo na Trgu banana Jelačića kako bi zatražili 'skidanje' blokade i pokretanje proizvodnje u toj kompaniji, koja je prekinuta već više od šest mjeseci.

31. siječnja - Oko 200 radnika Adriachema prosvjedovalo ispred te tvrtke u Kaštelima tražeći od kaštelanskih i državnih vlasti sastanak na kojem bi se raspravljalo o modelu provođenja stečajnog postupka u Adriachemu

VELJAČA

1. veljače - Premijer Zoran Milanović sastao se s predsjednicima pet sindikalnih središnjica, a nakon sastanka rečeno kako Vlada nema namjeru mijenjati Zakon o radu niti otpuštati radnike u javnim službama, te planira ubrzo donijeti uredbu kojom će osigurati da se plaće više ne mogu isplaćivati bez uplate doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je da Vlada ne planira otpuštanja u javnim službama već do ušteda želi doći racionalizacijom sustava kojom će se ukinuti prekovremeni rad i rad prema ugovoru o djelu.

1. veljače - Ministarstvo gospodarstvo objavilo da dopunjena dokumentacija koju je dostavio Traubi International Salomona Berkovitza za kupnju Dalmacijavina ne odgovara traženim zahtjevima Ministarstva, da su time završeni pregovori s tim ponuditeljem te su ispunjeni uvjeti za stečaj Dalmacijavina.

1. veljače - Mliječna industrija Dukat objavila da će svojim kooperantima početi plaćati mlijeko po tržišnim cijenama. To znači da će cijena za veljaču biti za 20 lipa niža nego do tada.

1. veljače - Janaf izvijestio da je Hrvatska agencija za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata (HANDA) iz Nadzornog odbora Janafa opozvala Barbaru Šimić i Krešimira Baranovića i umjesto njih imenovala Srećka Ferenčaka i Gorana Kovačevića. Ferenčaka je zagrebački Županijski sud 2011. nepravomoćno osudio na godinu dana zatvora zbog afere "Nanbudo", odnosno nezakonite prodaje gradskog zemljišta.

2. veljače - Prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić izjavio je kako će na zahtjev Srećka Ferenčaka pokrenuti opoziv odluke HANDA-e o njegovu imenovanju u Nadzorni odbor Janafa, zbog štete koju medijski tretman Ferenčaka može imati za vladajuću koaliciju.

2. veljače - Vlada odlučila da će dug Industrogradnje državi u iznosu od 108 milijuna kuna naplatiti preuzimanjem nebodera u vlasništvu te tvrtke na Savskoj cesti.

2. veljače - Tvrtka Ikea Hrvatska izvijestila da su počeli pripremni radovi na lokaciji buduće robne kuće i trgovačkog centra Ikea u Rugvici.

2. veljače - Odbor vjerovnika Radija 101 prihvatio ponudu tvrtke Impossibile Egressus od 6.112.000 kuna za dokapitalizaciju Stojedinice, izvijestio stečajni upravitelj Maroje Stjepović.

2. veljače - Skupština sindikata Jadrankamena odlučila privremeno prekinuti opći štrajk nakon što je od predsjednika Uprave Vedrana Vilovića stiglo pisano jamstvo o stavljanju izvan snage odluke o izvanrednom otkazu dvojici radnika.

2. veljače - Turistička kompanija Uniline objavila da zaustavlja daljnje aktivnosti vezane uz preuzimanje Generalturista, jer se pokazalo kako bi sanacija i restrukturiranje poslovanja Generalturista bilo znatno teže od očekivanog.

2. veljače - Građevinska tvrtka Tehnika izvijestila o dva novosklopljena ugovora o građenju ukupne vrijednosti 18,4 milijuna eura - za izgradnju poslovne građevine u zagrebačkom kvartu Rudeš s tvrtkom Vrbani centar, te za rekonstrukciju, djelomičnu nadogradnju i prenamjenu tvornice Vesna - modna ženska tekstilna konfekcija na Novoj cesti na Trešnjevci.

6. veljače - Misija MMF-a objavila zaključnu izjavu nakon posjeta Hrvatskoj u kojoj ističe da podržava namjeru hrvatskih vlasti da započnu fiskalnu konsolidaciju u 2012. i ohrabruju ih da brzo provedu zakonske i institucionalne promjene koje su nužne za potpunu provedbu predviđenog smanjenja potrošnje. Misija upozorila da su, uz nepromijenjene politike, gospodarski izgledi u 2012. i srednjoročnom razdoblju slabi.

6. veljače - Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka najavio pokretanje radikalnih akcija kako bi se zaštitili proizvođači mlijeka, ako Dukat ne povuče svoju namjeru o jednostranom mjesečnom utvrđivanju cijene otkupa svježeg sirovog mlijeka. U tu svrhu formiran je krizni stožer za obranu proizvođačkih cijena mlijeka u Hrvatskoj.

6. veljače - Ina objavila da je, s obzirom na pogoršanje sigurnosnih uvjeta u Siriji, krajem siječnja odlučila povući većinu svojih zaposlenika iz Sirije.

6. veljače - Belje objavilo da je Ustavni sud privremeno odgodio izvršenje rješenja Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) o obvezi Agrokora za objavljivanjem ponude za preuzimanje preostalih dionica Belja, te Visokom upravnom sudu naložio da u roku od šest mjeseci donese odluku u tom predmetu.

7. veljače - Agrokor priopćio da je povukao svoju neobvezujuću ponudu za kupnju 52,1 posto dionica slovenskog trgovačkog lanca Mercatora jer su zbog dugotrajnosti dosadašnjeg procesa ocijenili da im mogućnost ostvarivanja transakcije pod zadovoljavajućim uvjetima nije zajamčena.

7. veljače - Viadukt objavio da mu je dodijeljen posao na izgradnji kolektora u Puli, a vrijednost ugovora je 45,3 milijuna kuna bez PDV-a.

7. veljače - Janaf izvijestio da je zaprimio odluku HANDA-e o opozivu Srećka Ferenčaka s mjesta člana Nadzornog odbora Janafa te imenovanju Krešimira Komljenovića.

8. veljače - Ingra priopćila da je s Ministarstvom zdravstva postigla dogovor po kojemu je zagrebačka Klinika za tumore predana na korištenje tom ministarstvu.

9. veljače - Od 12 do 14 sati trajali prosvjedi seljaka nezadovoljnih stanjem u agraru, neisplatom poticaja i najavljenim smanjenjem proračuna za poljoprivredu. Prosvjed organizirao Stožer za obranu poljoprivrede, koji je osnovala Hrvatska poljoprivredna komora, u svim županijama kontinentalne Hrvatske.

9. veljače - Premijer Zoran Milanović zbog rasprave i različitih mišljenja prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva Radimira Čačića i ministrice zaštite okoliša Mirele Holy na sjednici Vlade odgodio prijedlog zakona o agenciji za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija za sedam dana.

9. veljače - Ministar prometa i komunikacija BiH Rudo Vidović potpisao s predsjednikom Uprave Hrvatskih autocesta Stjepkom Bobanom i predstavnikom austrijske tvrtke Strabag ugovor o gradnji međudržavnog mosta između Hrvatske i BiH na Savi kod Svilaja, koji je sastavni dio autoceste na paneuropskom koridoru V c.

13. veljače - Vlada Saboru uputila prijedlog državnog proračuna za 2012. s planiranim rashodima u iznosu od 118,84 milijardi kuna, što je 3,4 milijarde kuna manje nego prošle godine, dok su prihodi planirani u iznosu od oko 108,95 milijardi kuna, što je 1,4 posto više nego 2011. Proračunski deficit planiran je na 9,9 milijardi kuna ili 2,8 posto BDP-a.

13. veljače - Uprava Generalturista podnijela zahtjev za pokretanje stečajnog postupka, jer su iscrpljene vlastite financijske mogućnosti vlasničke strukture te neuspjehom završio pokušaj pronalaženja strateškog partnera.

14. veljače - Ispred Dukata u Zagrebu i Sirele u Bjelovaru započeli prosvjedi proizvođača mlijeka, u organizaciji Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka, kojima je cilj prisiliti prerađivače mlijeka da povećaju otkupnu cijenu sirovog mlijeka. Proizvođači mlijeka traže povlačenje Dukatove ponuđene cijene svježeg sirovog mlijeka od 2,30 kuna i traže prosječnu otkupnu cijenu mlijeka kao što imaju zemlje EU-a.

15. veljače - Na sjednici Stručnog savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka zaključeno da će se, sukladno praksi u EU-u, cijena mlijeka formirati u dogovoru udruga proizvođača i mljekara, a do kraja veljače svaka će mljekara s predstavnicima udruga proizvođača definirati model formiranja cijene mlijeka.

15. veljače - Agencija Fitch Ratings ocijenila da predloženo smanjenje rashoda u hrvatskom državnom proračunu za 2012. ohrabruje, no da su planirani rezovi manji od najavljenih, te je najavila da će ocjena rejtinga Hrvatske biti završena do kraja prvog tromjesečja.

17. veljače - Sabor prihvatio izmjene Zakona o PDV-u kojima se od 1. ožujka opća stopa PDV-a povećava s 23 na 25 posto. Snižena stopa PDV-a od 10 posto uvedena za jestiva ulja i masti, dječju hranu i prerađenu hranu na bazi žitarica za dojenčad i malu djecu, za bijeli šećer te na isporuke vode. Zakonom utvrđeno i da se od početka 2013. snižena stopa PDV-a od 10 posto primjenjuje i na ugostiteljstvo, odnosno hranu u ugostiteljskim objektima, bezalkoholna pića, vina i pivo u tim objektima. Od početka 2013. bit će povećan i prag za upis u registar PDV-a s dosadašnjih 85.000 kuna na 230 tisuća kuna.

17. veljače - Sabor usvojio izmjene Zakona o porezu na dohodak, kojim se od 1. ožujka povećava osobni odbitak za zaposlene na 2200 kuna, a za umirovljenike na 3400 kuna. Zakonom se mijenjaju i porezni razredi, dok stope poreza (12, 25 i 40 posto) ostaju iste, te se uvodi oporezivi dohodak na dividendu u iznosu većem od 12.000 kuna godišnje.

17. veljače - Sabor prihvatio izmjene Zakona o doprinosima kojim se od 1. svibnja opća stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje smanjuje s 15 na 13 posto.

17. veljače - Sabor izmijenio Zakon o porezu na dobit po kojima 1. ožujka na snagu stupa odredba o oporezivanju dividendi i udjela u dobiti, i to po stopi od 12 posto. S početkom 2013. na snagu stupa odredba po kojoj se sva reinvestirana dobit koja se, po okončanju obračuna, unese u temeljni kapital oslobađa plaćanja poreza na dobit.

17. veljače - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina pozvao proizvođače mlijeka koji prosvjeduju da se maknu s cesta, te da sa svojim udrugama dogovore najpovoljniji model rješenja o kojem će se nastaviti dijalog u ministarstvu o problematici otkupne cijene mlijeka.

21. veljače - Upravno vijeće Lučke uprave Rijeka odlučilo početi s izgradnjom kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali u riječkoj luci pa je najavljeno da će ugovor o projektiranju i izgradnji terminala biti potpisan s izvođačem radova u roku mjesec dana. Na natječaj za taj dio Rijeka Gateway projekta javilo se sedam ponuđača, a odabran je konzorcij talijanskih tvrtki CO.ED.MAR., Grandi Lavori Fincosit, Impresa Costruzioni Giuseppe Maltauro i hrvatskog Osijek Koteksa, koji su ponudili cijenu od 71,5 milijuna eura.

22. veljače - Mljekari koji su prosvjedovali pred Dukatom u Zagrebu zatvorili Slavonsku aveniju kod Čavićeve u oba smjera, pa se promet preusmjeravao obilazno. Policija iduće noći s prometnice maknula traktore te u policijsku postaju privela mljekare koji su prosvjedovali pred Dukatom.

23. veljače - Vlada prihvatila ponudu francuskog konzorcija Zagreb Airport International Company (ZAIC) za koncesiju za izgradnju novog putničkog terminala u Zračnoj luci Zagreb. ZAIC, iza kojega stoje pariški aerodrom - Aéroports de Paris Management - i građevinska kompanija Bouygues Batiment International, ponudio u fiksnom dijelu 87,2 milijuna eura u 30-godišnjem razdoblju, a kada se tome doda varijabilni dio, Hrvatska bi od koncesijske naknade trebala dobiti nekoliko stotina milijuna eura.

23. veljače - Vlada donijela odluku kojom se Hrvatska pridružuje i u svoj pravni sustav implementira sankcije EU prema Siriji, zbog čega se Ina mora povući iz Sirije.

23. veljače - Skupština tvrtke Plinacro opozvala s dužnosti direktora te tvrtke Jerka Jelić-Baltu te imenovala novu Upravu na čelu s Mladenom Antunovićem.

23. veljače - Privredna banka Zagreb (PBZ) objavila da bi do kraja studenoga 2012. PBZ-u trebala biti pripojena Međimurska banka, banka članica PBZ Grupe.

24. veljače - Hrvatski sabor donio državni proračun za 2012. kojim su planirani rashodi od 118,8 milijardi kuna, što je za 3,4 milijarde manje nego lani, dok su planirani prihodi od 108,9 milijardi kuna, ili 1,4 posto više nego za 2011. godinu. S planiranim prihodima i rashodima, deficit proračuna smanjuje se za više od 5 milijardi kuna i iznosi 9,9 milijardi kuna ili 2,8 posto BDP-a. Vlada u 2012. predviđa gospodarski rast od 0,8 posto te inflaciju od 2,4 posto.

24. veljače - Hrvatski sabor izmijenio Zakon o posebnoj mjeri naplate poreznog duga uzrokovanog gospodarskom krizom. Sabor donio i zakon kojim se osniva centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija koji bi pratio investicije koje Vlada najavljuje u energetskom sektoru, a koje bi provodile tvrtke u većinskom i djelomičnom državnom vlasništvu. Izmijenjen i Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave, kojim se preraspodjeljuje dio poreza na dohodak u korist općina, gradova i županija.

24. veljače - Dio udruga proizvođača mlijeka potpisao sporazum o utvrđivanju modela izračuna otkupne cijene mlijeka po kojem će cijena biti 2,43 kune po kilogramu, ali Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) na tu cijenu nije pristao već je odlučio nastaviti prosvjede.

24. veljače - Nezadovoljni mljekari došli nadomak Markova trga i tražili da ih primi premijer Zoran Milanović, ali do tog nije došlo, a mljekari se nakon dvosatnog prosvjeda mirno razišli.

24. veljače - Nadzorni odbor Podravke imenovao novu Upravu - za predsjednika imenovan Zvonimir Mršić, dotadašnji gradonačelnik Koprivnice, a članovi su Jadranka Ivanković, Olivija Jakupec, Jorn Pedersen i Miroslav Klepač.

27. veljače - Darko Grivičić na Upravnom odboru Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) podnio ostavku na mjesto predsjednika HPK-a.

28. veljače - Predstavnici HSUPM-a izvijestili da Stožer za obranu cijene mlijeka završava svoje aktivnosti, a prosvjednici će traktore s prosvjednih punktova povući tijekom 28. i 29. veljače.

28. veljače - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odbacila inicijative Japan Tobaco International i BAT Hrvatska kojima su zatražili pokretanje postupka po službenoj dužnosti radi utvrđivanja zlouporabe vladajućeg položaja protiv Tvornice duhana Rovinj, odnosno Adris Grupe.

28. veljače - CMC isključio struju, plin i vodu članicama C.I.O.S. grupe u sisačkoj Južnoj industrijskoj zoni, s radom su zato morale prekinuti četiri proizvođačke tvrtke sa 140 radnika, pa C.I.O.S. očekuje hitnu reakciju Vlade, Sisačko-moslavačke županije i grada Siska u rješavanju te situacije.

29. veljače - U povodu Europskog sindikalnog dana, dvjestotinjak sindikalaca iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Nezavisnih hrvatskih sindikata održalo u Radićevoj ulici, blizu Kamenitih vrata, polusatni prosvjed protiv mjera štednje zbog kojih se borba protiv krize prelama ponajviše na leđima radnika.

29. veljače - Predstavnici Koordinacije sindikata Croatia Airlinesa najavili štrajk upozorenja zbog odbijanja poslodavca da prihvati sindikalne zahtjeve tijekom pregovora o novom kolektivnom ugovoru, dok su iz Uprave priopćili da najavljeni štrajk smatraju činom ucjene na štetu dugoročnih interesa cijele kompanije i svih zaposlenika.

29. veljače - HEP i Gradska plinara najavili da će zbog porasta PDV-a s 23 na 25 posto računi za električnu energiju i plin prosječno porasti oko 1,63 posto.

OŽUJAK

1. ožujka - Počela primjena više stope PDV-a - PDV povećan sa 23 na 25 posto. Snižena stopa od 10 posto primjenjuje se za jestiva ulja i masti, dječju hranu i prerađenu hranu na bazi žitarica za dojenčad i malu djecu, za bijeli šećer te na isporuke vode.

1. ožujka - Na snagu stupile izmjene Zakona o porezu na dohodak kojima je povećan osobni odbitak za zaposlene sa 1.800 na 2.200 kuna, a za umirovljenike sa 3.200 na 3.400 kuna. Izmijenjeni su i porezni razredi, dok su stope poreza (12, 25 i 40 posto) ostale iste. Procjene su da bi temeljem tih izmjena veće plaće trebalo dobiti oko 800 tisuća radnika, a veće mirovine oko 200 tisuća umirovljenika. Uveden i oporezivi dohodak na dividendu u iznosu većem od 12.000 kuna godišnje, a uvedeno i oporezivanje mirovina iz inozemstva.

1. ožujka - U Zagrebu voda za kućanstva poskupjela za 20 posto te za fiksni dio od 18,41 kunu po računu, a za gospodarstvo cijena vode smanjena za 8,5 posto, a fiksni dio utvrđuje se u rasponu od 55 do 550 kuna po računu.

1. ožujka - Vlada prihvatila Pretpristupni ekonomski program (PEP) 2012. - 2014. u kojem prognozira rast BDP-a u ovoj godini za 0,8 posto, iduće za 1,5 posto te u 2014. godini za 2,5 posto, i to uz prosječnu inflaciju od 2,5 posto.

1. ožujka - Za novog predsjednika Uprave Hrvatskih autocesta izabran Dražen Guštin, Uprave Autoceste Rijeka-Zagreb Željko Denona, a Uprave HŽ holdinga Rene Valčić.

1. ožujka - Radnici Konstruktora obustavili rad zbog neisplaćene tri mjesečne plaće, a Uprava izvijestila kako će u roku nekoliko dana biti isplaćena plaća za prosinac 2011. godine.

2. ožujka - MOL Grupa najavila da će u 2012. za istraživanje i proizvodnju izdvojiti do 1,1 milijardu dolara, što je dvostruko više od prošlogodišnjih 545 milijuna dolara. Za Hrvatsku najavila povećanje izdvajanja s 34 milijuna dolara na 191 milijun dolara.

5. ožujka - Agencija Fitch potvrdila važeći rejting Hrvatske za dugoročno zaduživanje u inozemnoj valuti 'BBB-' i za zaduživanje u domaćoj valuti 'BBB', uz negativnu prognozu. Fitch potvrdio i hrvatski rejting za kratkoročno zaduživanje u inozemnoj valuti 'F3', kao i takozvani 'plafon' 'BBB+'.

5. ožujka - Tvrtka Končar - Generatori i motori objavila da je sklopila ugovor za izradu i isporuku dva generatora snage 34 MVA (megavoltamper) za jednu od najvećih hidroelektrana u Finskoj - Imatra, a vrijednost aktualnih projekata te tvrtke u Finskoj je oko 15 milijuna eura.

5. ožujka - Predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić najavio podnošenje tužbe protiv DIV-a, tvrdeći da ta tvrtka ne ispunjava uvjete natječaja za kupnju Brodosplita, te da treba pokrenuti treći krug privatizacije tog splitskog brodogradilišta.

7. ožujka - Ministar turizma Veljko Ostojić s međunarodne turističke burze ITB u Berlinu pozvao njemačke investitore i turiste u Hrvatsku.

7. ožujka - Otvorena Tvornica za proizvodnju tekućih pasteriziranih jaja Lukač d.o.o., u Ivanićkom Graberju, uz investiciju vrijednu 20 milijuna kuna.

8. ožujka - Održan štrajk upozorenja u Croatia Airlinesu. Sudionici upozorili na narušavanje sigurnosnih standarda i lošu poslovnu politiku koja bi mogla tvrtku stajati opstanka te zatražili zadržavanje prava iz kolektivnog ugovora koji istječe 31. ožujka. Uprava priopćila da sindikati tvrdnjama o ugroženoj sigurnosti kompaniju guraju u propast te da je zbog štrajka otkazano 51 posto letova.

8. ožujka - Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić izjavio da odluka o imenovanju ministara u Nadzorni odbor Ine još nije donesena te kako će to imenovanje biti iznimka jer je i Ina iznimka kao najveća hrvatska kompanija u kojoj država ima 44,75 posto vlasništva.

8. ožujka - Ericsson Nikola Tesla objavio da je s kosovskim operatorom Ipkom potpisao ugovor vrijedan 20 milijuna kuna.

8. ožujka - Koncern Agrokor objavio da je s tvrtkom Gulliver travel potpisao ugovor o kupoprodaji manjinskog udjela u toj dubrovačkoj tvrtci koja je u većinskom vlasništvu svjetski uspješne putničke kompanije TUI Travel.

9. ožujka - Završio štrajk u Croatia Airlinesu, u kojem je prema procjeni sindikata sudjelovalo 550 radnika.

9. ožujka - Trgovački sud u Splitu zaprimio prijedlog za pokretanjem stečajnog postupka nad tvrtkom Jadrankamen iz Pučišća na Braču, a koji je uputio predsjednik Uprave Vedran Vilović.

9. ožujka - Iz osječkog Kandita izvijestili da je između Uprave i predstavnika sindikalne podružnice PPDIV-a potpisan novi kolektivni ugovor koji vrijedi za trogodišnje razdoblje i predviđa zadržavanje postojeće razine plaća za sve djelatnike tvrtke.

12. ožujka - Pravomoćno postalo rješenje Trgovačkog suda u Bjelovaru o potvrdi stečajnog plana za tvrtke Pevec u Zagrebu i Bjelovaru te o osnivanju Pevec dioničkog društva sa 750 dioničara i 900 radnika.

12. ožujka - Članica uprave i direktorica Diokija Vidonija Miletić Plukavec podnijela ostavku, a kao razlog navela ubrzanje procesa cjelovitog restrukturiranja Diokija.

12. ožujka - Ericsson Nikola Tesla objavio da je s BH Telecomom potpisan ugovor vrijedan 65 milijuna kuna.

13. ožujka - Petorica radnika Diokija štrajkala glađu na skeli uz postrojenje etilena na visini od pedesetak metara, a njihovi kolege blokirali ulaz u tvrtku ne dozvolivši ulaz nikome osim radnicima. Tražili od vlasnika, vjerovnika i države da riješe stanje u kojem je proizvodnja obustavljena, a radnici mjesecima ne dobivaju plaću.

13. ožujka - Trgovački lanac Konzum otvorio svoju prvu benzinsku postaju, uz Super Konzum prodavaonicu u Vukovarskoj ulici u Zagrebu, što je dio Konzumovog projekta izgradnje benzinskih postaja i početak projekta Konzum benz.

13. ožujka - Darko Peričić imenovan za predsjednika Uprave HŽ Infrastrukture.

14. ožujka - Premijer Milanović razgovarao s predstavnicima švedske tvrtke IKEA o kratkoročnim i dugoročnim aktivnostima te tvrtke koja planira otvoriti prvu robnu kuću u Hrvatskoj do kraja iduće godine.

14. ožujka - Radnici Jadrankamena ponovno stupili u štrajk zbog neisplate plaća kojeg su prekinuli 2. veljače, a predsjednik Nezavisnog sindikata u tom poduzeću Tonči Drpić najavio utemeljenje nove tvrtke koja bi se mogla zvati "Bračkamen".

15. ožujka - Sindikat metalaca Hrvatske u 3. maju uskratio potporu tvrtki Jadranska ulaganja, odnosno poduzetnicima Danku i Nenadu Končaru kao ponuditeljima za kupnju tog brodogradilišta objašnjavajući da Jadranska ulaganja nisu sa sindikatima potpisala socijalni sporazum.

16. ožujka - Radnici Dina Petrokemije najavili da će napustiti radna mjesta ako im se ne isplati barem jedna od ukupno šest neisplaćenih plaća.

16. ožujka - Terme Jezerčica u Donjoj Stubici otvorile novi vodeni park i prošireni wellness i spa centar, investiciju vrijednu 30 milijuna kuna, a iz tih termi najavili i novu investiciju vrijednu 18 milijuna kuna u dogradnju još 50 soba u postojećem hotelu.

16. ožujka - Dvojica radnika Diokija prekinula štrajk glađu.

16. ožujka - Viadukt izvijestio o svom sudjelovanju u projektu proširenja Zračne luke Zagreb. Vrijednost radova koje će izvoditi Viadukt je 516,3 milijuna kuna bez PDV-a, početak radova očekuje se početkom 2013. godine, a rok izgradnje je tri godine.

19. ožujka - Tvrtka Adria Sol iz Kukuljanova nedaleko Rijeke, izgradila na krovu pogona za preradu soli u Industrijskoj zoni Kukuljanovo do sada najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj, ukupne snage 283 kWp (kilovat-pik), čija očekivana godišnja proizvodnja iznosi više od 300 tisuća kilovatsati (kWh).

20. ožujka - Tristotinjak radnika Diokija prosvjedovalo pred zgradom ministarstva rada i gospodarstva protiv neisplate plaća i neizvjesnosti opstanka Diokija.

20. ožujka - Radnici Dine Petrokemije odustali od najavljenog napuštanja pogona, ali najavili blokadu ulaska u tvrtku, ako se ne nađe rješenje problema.

21. ožujka - Agrokor izvijestio da je s vodećim svjetskim bankama potpisao ugovor o klupskom kreditu od 75 milijuna eura, s rokom povrata od tri godine uz jamstvo nekoliko povezanih društava koncerna. Novac namijenjen isključivo refinanciranju dijela postojećih financijskih obveza Agrokora.

21. ožujka - Izaslanstvo Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) sastalo se s premijerom Zoranom Milanovićem i suradnicima, a nakon sastanka članovi Vlade i poslodavci sastanak ocijenili uspješnim ističući svoju bliskost u važnim pitanjima.

21. ožujka - Drugi po veličini španjolski operater vjetroparkova Acciona Energy izvijestio da je počeo s gradnjom vjetroparka Jelinak u Hrvatskoj čija će snaga iznositi 30 megavata.

21. ožujka - Dotadašnji većinski vlasnik Diokija Robert Ježić, kako su objavili mediji, potpisao sporazum o vlasničkom restrukturiranju kojim prestaje biti većinski vlasnik te tvrtke.

22. ožujka - Vlada prihvatila ponudu samoborskog DIV-a o kupnji Brodograđevne industrije Split, a odbila ponude Danka Končara za kupnjom brodogradilišta u Trogiru i Kraljevici te odlučila da se za Brodotrogir traži novo rješenje za privatizaciju i restrukturiranje. Vlada odlučila da brodogradilište Kraljevica ide u stečaj.

22. ožujka - Vlada odlučila da će se za riječko brodogradilište 3. maj tražiti novo rješenje za privatizaciju i restrukturiranje. Pulski Uljanik će u privatizaciju po modelu organiziranog radničkog dioničarstva i dokapitalizacijom.

22. ožujka - Vlada odlučila da će se Hrvatska elektroprivreda (HEP) i Hrvatske željeznice (HŽ), kao vjerovnici, uključiti u proces restrukturiranja Diokija kojim bi uskoro trebala biti završena agonija te petrokemijske kompanije.

22. ožujka - Predstavljen plan poticanja poduzetništva i obrtništva "Poduzetnički impuls", vrijedan 376 milijuna kuna. Poticaji su usmjereni u četiri osnovna segmenta - konkuretno poduzetništvo, povoljno financiranje i jamstva, obrazovanje za poduzetništvo i obrtništvo te unapređenje poduzetničke infrastrukture.

23. ožujka - Europska komisija pozdravila odluku o privatizaciji Brodosplita i najavila sastanak s predstavnicima Hrvatske kako bi razgovorali o pitanju hrvatskih brodogradilišta.

23. ožujka - Sindikat metalaca Hrvatske pozdravio Vladine odluke o privatizaciji brodogradilišta, osim što smatra da je stečaj Kraljevice loše rješenje. Nezavisni sindikat Brodosplita zatražio poništenje Vladine odluke o prodaji splitskog brodogradilišta samoborskom DIV-u jer je natječaj trajao 25 mjeseci, odnosno promijenjeni su uvjeti natječaja da bi se pogodovalo ponuditelju za kupnju.

26. ožujka - Tvrtka za poslovno savjetovanje Sense Consulting objavila da je potpisala ugovor vrijedan 3,6 milijuna kuna o pružanju savjetodavnih usluga i primjeni rješenja elektroničke uprave za potrebe regulatorne reforme u Iraku.

26. ožujka - Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić sastao se u Moskvi s ruskim ministrom energetike Sergejem Šmatkom i ministrom za izvanredne situacije Sergejem Šojguom te s njima raspravio niz tema i naznačio brojne mogućnosti suradnje.

26. ožujka - Vijeće Saveza samostalnih sindikata Hrvatske prihvatilo prijedlog Sporazuma o suradnji i otvaraju procesa udruživanja s Hrvatskom udrugom sindikata čime je počeo proces ujedinjavanja dviju središnjica.

27. ožujka - Za direktora Diokija imenovan Leo Dolezil.

28. ožujka - Ina i HŽ Vuča vlakova potpisali godišnji ugovor za nabavu 29 milijuna litara dizelskog goriva eurodizel za pogon HŽ-ovih lokomotiva, a procijenjena vrijednost ugovora uključujući popust i PDV je približno 280 milijuna kuna.

28. ožujka - Ingra objavila da je zaključila ugovor u Alžiru vrijednosti 21,5 milijun kuna.

28. ožujka - Uprava Bilokalnika izvijestila da su ispunjeni svi zakonski uvjeti za pokretanje stečaja u reakciji na izjave sindikata o organizaciji prosvjeda zbog pokretanja stečaja u Bilokalnik drvu te zahtjeva za odustajanjem od stečaja.

29. ožujka - Končar završio prvu fazu izgradnje vjetroelektrane na Pometenom brdu kraj Dugopolja instaliranjem i priključivanjem na mrežu šest vjetroagregata vlastite proizvodnje.

29. ožujka - Trgovački sud u Splitu otvorio stečaj nad Jadrankamenom i za stečajnog upravitelja imenovao Ivu Bučana.

30. ožujka - Radnici Jadrankamena prosvjednim se skupom ispred zgrade uprave tvrtke u Splitu usprotivili stečaju tvrtke.

(Hina) xds/xmd/xdduk ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙