FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NGO kažu da se političke odluke u BiH donose nedemokratski

Autor: slek
MOSTAR, 15. prosinca 2012. (Hina) - Nevladine organizacije ocijenile su u subotu da BiH nije demokratska zemlja kritizirajući praksu da sve važne odluke u toj zemlji donose šestorica političkih čelnika te da se izmjene važnih zakona skrivaju od očiju javnosti tajnim političkim sporazumima.

Čelnici SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija i SNSD-a Milorad Dodik usuglasili su političkim sporazumom izmjene više zakona, a poduprli su ih predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990. Božo Ljubić, Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić te SDS-a Mladen Bosić, dok su ih kritizirali predstavnici međunarodne uprave u toj zemlji.

"Ovakvim ponašanjem političkih stranaka, kao i činjenicom da nitko od nadležnih institucija na koje će spomenuti zakoni imati razarajući učinak nije reagirao, pokazano je da Bosna i Hercegovina nije demokratska, već država zarobljena interesima šest pojedinaca“, priopćeno je iz desetak nevladinih organizacija među kojima je i Transparency International koji se bavi korupcijom.

Ove organizacije su navele da izmjene bez javne rasprave i po hitnom postupku važnih zakona Bosne i Hercegovine, kao što su izborni zakon, zakon o sukobu interesa, zakon o visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, zakon o državnoj službi predstavlja "diktatorski i nedemokratski čin vladajućih stranaka".

Nevladine organizacije su pojasnile da političke stranke na vlasti samo potvrđuju da imaju apsolutnu kontrolu nad svim procesima u BiH te da se postavljaju iznad zakonodavstva.

(Hina) xzkre ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙