FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina očekuje sumorno vanjskotrgovinsko okruženje u 2013.

Autor: mpuk
PEKING, 18. prosinca 2012. (Hina/AFP) - Kina je u utorak objavila kako očekuje sumorno vanjskotrgovinsko okruženje u idućoj godini zbog kontinuirane slabosti svjetskog gospodarstva a neki pokazatelji sugeriraju da neće ostvariti zacrtani rast trgovine u ovoj godini.

Peking je za ovu godinu zacrtao 10-postotno povećanje ukupne trgovinske razmjene, ali je nedavno priznao da ga vjerojatno neće ostvariti, navodeći kao razlog slabu inozemnu potražnju, posebice u Japanu i dugovima natovarenoj eurozoni.

U prvih 11 mjeseci ove godine ukupni obujam trgovinske razmjene porastao je samo 5,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani, na 3.500 milijardi dolara, dok je izvoz uvećan 7,3 posto, na 1.800 milijardi dolara, pokazali su službeni podaci.

Shen Danyang, glasnogovornik u ministarstvu gospodarstva, rekao je u utorak na redovnoj konferenciji za novinare da izvoznike u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu vjerojatno čeka još jedna teška godina.

"Što se tiče iduće godine, globalna gospodarska situacija i dalje će biti komplicirana i neizvjesna, očekuje se da će svjetski rast ostati slab, te da će razni oblici trgovinskog protekcionizma vjerojatno ojačati", rekao je.

"Stoga ... nema razloga za optimizam kada je u pitanju kinesko vanjskotrgovinsko okruženje i prepreke koje bi mogle zakočiti vanjskotrgovinski rast i dalje su velike."

Shen je rekao da su se trgovinske razmirice između najvećeg svjetskog izvoznika i njegovih glavnih trgovinskih partnera intenzivirale u ovoj godini, naglasivši da su se u 2012. protiv Kine vodile 53 trgovinske istrage ukupne vrijednosti 24,2 milijarde dolara.

Prošle godine Kina je bila predmet 69 trgovinskih istraga vrijednih 5,9 milijardi dolara, pokazuju prijašnji vladini podaci.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙