FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat trgovine traži zaštitu ljudskih prava trgovaca

Autor: dmar
ZAGREB, 14. prosinca 2012. (Hina) - Sindikat trgovine Hrvatske u današnjem je priopćenju apelirao da se zaštite ljudska prava hrvatskih trgovaca koji su, po tvrdnjama sindikata, žrtve modernog robovlasništva.

Afrička država Mauritanija posljednja je država svijeta koja je 1981. godine ukinula ropstvo. Tridesetak godina kasnije, hrvatska država u modernijem, suvremenijem obliku nastavlja robovlasništvo, izrabljujući radnike u djelatnosti trgovine, bez prava na odmor i slobodno vrijeme, prava na plaćene neradne dane, razumno smanjenje radnih sati i, u konačnici, bez prava da ih se pred zakonom priznaje kao osobu, kao čovjeka, stoji u priopćenju.

Zakonske forme o dostojanstvu i zaštiti radnika su zadovoljene, ali nepostojanje podataka o broju radnika koji rade prekovremeno i broju odrađenih prekovremenih sati govori za sebe, kao i svjedočenja o istrošenosti i iscrpljenosti, te posljedičnim ozljedama na radu, ističe sindikat.

Od 1. srpnja 2013. godine Hrvatska bi trebala postati članica Europske Unije, a u pravnome poretku EU-a među najvažnijim načelima je zaštita temeljnih ljudskih prava. Kao buduća članica europske obitelji, ponašajmo se europski i zaštitimo ljudska prava hrvatskih trgovaca. Počnimo s ovogodišnjim blagdanom Božića, poručuje Sindikat trgovine Hrvatske.

(Hina) pp/xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙