FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Sport u 12.30 sati

Autor: zmat
ZAGREB, 17. prosinca 2012. (Hina) - Pregled važnijih sportskih događaja do 12.30 sati.

ZAGREB - Humanitarna zaklada "Vatreno srce", osnovana na inicijativu hrvatske nogometne reprezentacije, a koja djeluje od 2010. godine i svojim radom pomaže djeci kojoj je potrebna pomoć bilo zbog teške životne situacije u kojoj su se našli, bilo zbog poticanja daljnjeg razvoja njihovih talenata, na velikoj humanitarnoj večeri koja se održala u nedjelju u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade u Zagrebu prikupila je 500.000 kuna. Kako bi se prikupila dodatna sredstva za rad Zaklade, na donatorskoj večeri je organizirana i aukcija dresova hrvatskog reprezentativaca Nike Kranjčara i najboljeg igrača svijeta, Argentinca Lea Messija, čiji dres su potpisali igrači Barcelone. Svojim dolaskom na večeru rad Zaklade podržao je i predsjednik Republike Hrvatske, Ivo Josipović.

Osim što je osnovana na inicijativu hrvatske nogometne reprezentacije, te svojim djelovanjem objedinjuje brojne akcije u kojima su prije njenog osnivanja igrači djelovali samostalno ili grupno, u Zakladi uz nacionalnu momčad sudjeluje i čitav stručni stožer te liječnici nogometne reprezentacije. Članovi Zaklade već dvije godine sustavno rade na tome kako bi pomoć došla na adrese onima kojima je najpotrebnija, a dosada je uručeno preko 50 donacija u iznosu većem od milijun i 200.000 kuna. Većina donacija namijenjena je za potrebe liječenja najmlađih, a donacijama je podržan i rad brojnih udruga, među kojima su i Udruga Anđeli, Udruga DELFIN, Udruga Hrabra djeca, Udruga Poljski cvijet, Udruga slijepih Istarske županije, Udruga za Downov sindrom te Udruga za osmijeh mladih. Uz ostale individualne donacije, pomoć su primila i dva kluba, Atletski klub osoba s invaliditetom, te Klub roditelja djece s teškim invaliditetom Novi dan.

ZAGREB - Susret 14. kola regionalne košarkaške ABA lige između makedonskog predstavnika MZT-a iz Skoplja i hrvatskog prvaka Cibone, koji se trebao igrati u utorak od 20.30 sati odgođen je jer igrači Cibone zbog problema s maglom nisu u mogućnosti na vrijeme stići Skoplje. Novi termin odigravanja ovog susreta još nije određen.

NEW YORK - Rezultati nedjeljnih susreta američke profesionalne košarkaške NBA lige:

Philadelphia - LA Lakers 98-111

Portland - New Orleans 95-94

Sacramento - Denver 97-122

Toronto - Houston 103-96

BARCELONA - U derbiju 16. kola španjolskog nogometnog prvenstva vodeća Barcelona je na svom Camp Nou svladala drugoplasirani Atletico iz Madrida sa 4-1 (2-1) i tako povećao svoju prednost na vrhu ljestvice na devet bodova. Gosti su poveli preko Falcaoa (32), ali već do poluvremena Barcelona je preokrenula rezultat golovima Adriana (36) i Busquetsa (45), da bi konačnih 4-1 s dva gola u nastavku postavio Messi (57, 88) svojim 89. i 90. golom u 2012. godini.

Nogometaši Espanyola priredili su veliko iznenađenje osvojivši bod na gostovanju kod Reala iz Madrida odigravši 2-2 (1-1). Gosti iz Barcelone poveli su pogotkom Sergija Garcije (31), Real je preokrenuo rezultat preko Cristiana Ronalda (45+1) i Fabija Coentraoa (48), da bi bod Espanyolu osigurao Juan Albin (88). Hrvatski reprezentativac Luka Modrić odigrao je prvo poluvrijeme za Real.

Barcelona sada ima 46 od mogućih 48 osvojienih bodova, Atletico je drugi sa 37, dok je treći Real iz Madrida sa 33.

PARIZ - Nogometaši Paris SG-a preuzeli su vodstvo na ljestvici francuskog prvenstva nakon 18. kola 1-0 (1-0) pobjedom na svom Parku prinčeva protiv dosadašnjeg lidra Lyona, a strijelac gola vrijednog tri boda bio je Blaise Matuidi u prvoj minuti sudačke nadoknade prvog poluvremena. Hrvatski reprezentativac Dejan Lovren igrao je svih 90 minuta za Lyon.

Vodeći Paris SG i drugi Lyon imaju po 35 bodova, koliko ima i treći Marseille.

NAPULJ - U posljednjem susretu 17. kola talijanskog nogometnog prvenstva Bologna je kao gost na San Paolu šokirala domaći Napoli svladavši ga sa 3-2 (1-0). Poveli su gosti pogotkom Gabbiadinija (10), Napoli je preokrenuo golovima Gamberinija (50) i Cavanija (70) da bi Bologna s dva gola u samoj završnici stigla do neočekivanog uspjeha. Strijelci su bili Kone (86) i Portanova (89).

Napoli je ostao na trećem mjestu sa 33 boda,osam manje od vodećeg Juventusa i jedan od drugog Intera, dok je Bologna skočila na 13. mjesto sa 18 bodova.

TABLICA: Juventus 41, Inter 34, Napoli 33, Lazio 33, Fiorentina 32...

SIENA - Posljednjeplasirani sastav talijanskog nogometnog prvenstva Siena je nakon 1-4 poraza u nedjeljnom toskanskom derbiju od Fiorentine, otpustilo je trenera Sersea Cosmija, objavili su lokalni mediji. Siena je u Firenci pretrpjela treći uzastopni poraz, te nakon 17 odigranih kola ima samo 11 bodova, četiri manje od 17. Palerma koji drži posljednju poziciju koja osigurava ostanak u ligi. Inače, Siena je zbog umiješanosti u namještanje utakmica u prvenstvo krenula s minusom od šest bodova. Bez te kazne držala bi 15. mjesto.

BOGOTA - Nogometaši Millonariosa iz Bogote osvojili su rekordni 14. naslov prvaka Kolumbije nakon što su u uzvratnoj utakmici finala "clausure" boljim izvođenjem 11-eraca na svom terenu svladali Independiente iz Medellina sa 5-4. Nakon 90 minuta rezultat je bio 1-1, a kako je i prva utakmica u Medellinu prije četiri dana okončana neodlučenim rezultatom, blo je 0-0, o naslovu prvaka odlučivali su udarci s bijele točke. Inače, Millonarios je poveo golom Otalvara (44), a izjednačio je Zapada Delgado (51).

Libertad iz Asunciona osvojio je svoj 16. naslov prvaka Paragvaja. Libertad je do novog naslova stigao zahvaljujući 2-0 pobjedi protiv Sportivo Luquena u posljednjem kolu "clausure" kojom je natjecanje završio sa 47 osvojenih bodova, tri više od drugog Nacionala i četiri od trećeg Guaranija.

JOHANNESBURG - Predsjednik Južnoafričkog nogometnog saveza (SAFA) Kirsten Nematandani, izvršni direktor Dennis Mumble i još tri dužnosnika saveza suspendirani su zbog namještanja rezultata prijateljskih utakmica 'Bafana Bafane'. Nematandani i društvo su namjestili četiri prijateljske utakmice južnoafričke reprezentacije uoči svjetskog nogometnog prvenstva koje je 2010. održano u toj zemlji. Ispostavilo se kako su utakmice Južne Afrike protiv Tajlanda, Bugarske, Kolumbije i Gvatemale namještene u korist jedne azijske kladioničarske kriminalne skupine.

Čelnici SAFA-e su 'pali' tijekom Fifine istrage o Singapurcu Wilsonu Perumal Raju koji je zbog namještanja utakmica završio u zatvoru. Perumal Raju i njegova agencija 'Football 4U' organizirali su prijateljske utakmice i uz pomoć sudaca namještavali rezultate za kladioničarsku mafiju. Perumal Raju se neko vrijeme skrivao u Londonu, a nakon što je uhićen optužen je za namještanje utakmica u nizu zemalja. Osuđen je na dvije godine zatvora, no čeka ga još nekoliko suđenja.

"Ovo je iznimno teška situacija za naš savez i južnoafrički nogomet. Želimo se ispričati zbog ponašanja vodećih ljudi saveza. Oni su odmah suspendirani i sazvana je izvanredna Skupština saveza," kazao je dopredsjednik saveza Mwelo Nonkonyana koji će voditi SAFA do novih izbora.

LONDON - Biciklist Bradley Wiggins proglašen je sportskom osobom godine u Velikoj Britaniji u izboru BBC-a nakon što je ove godine postao prvi Britanac pobjednik najveće svjetske utrke "Tour de Francea", a usto je osvojio i naslov olimpijskog pobjednika u Londonu u vožnji na kronometar. U izboru gledatelja BBC-a Wiggins je dobio najviše glasova, drugo je mjesto zauzela olimpijska pobjednica u sedmoboju Jessica Ennis, a treće pobjednik US Opena i olimpijski pobjednik u tenisu Andy Murray. Wigginsu je nagradu uručio princ William.

Drugu godinu zaredom BBC-jevu nagradu za sportaša godine dobio je biciklist, prošle je godine pobjednik bio Mark Cavendish.

Za najboljeg stranog sportaša proglašen je jamajčanski sprinter Usain Bolt koji je na Igrama u Londonu obranio naslove olimpijskog pobjednika na 100 i 200 metara.

Predsjednik Organizacijskog odbora Igara u Londonu i dvostruki olimpijski pobjednik na 1500 metara, Sebastian Coe dobitnik je nagrade za životno djelo.

NEW YORK - Nakon odigranih utakmica 15. kola američke profesionalne lige u američkom nogometu NFL poznato je sedam momčadi koje će igrati u doigravanju, dok će se o preostalih pet putnika odlučivati u posljednja dva kola. Houston Texansima, New England Patriotsima, Denver Broncosima i Atlanta Falconsima, koji su jo ranije osigurali doigravanje, nakon nedjeljnih dvoboja pridružili su se San Francisco 49-ersi, Green Bay Packersi i Baltimore Ravensi.

San Francisco je osigurao doigravanje 41-34 pobjedom na gostovanju kod New Englanda, Green Bay je osvojio naslov pobjednika skupine NFC Sjever u izravnom okršaju protiv Chicago Bearsa koje su svladali kao gosti sa 21-13, dok je Baltimore ušao u doigravanje usprkos domaćem porazu 17-34 od Denvera i to zahvaljujući porazu Pittsburgh Steelersa na gostovanju kod Dallas Cowboysa. Domaćini su bili uspješniji sa 27-24 nakon produžetka.

New England, Houston, Denver, Green Bay i Atlanta osigurali su naslove pobjednika svojih skupina, dok su Baltimore i San Francisco sigurni sudionici doigravanja jer ako i ne osvoje prvo mjesto u svojoj skupini, bit će među dvije najbolje drugoplasirane momčadi u svojim Konferencijama.

U posljednja dva kola najzanimljivija će biti borba za prvo mjesto u skupini NFC Istok gdje trenutačno čak tri momčadi dijele prvo mjesto s omjerom pobjeda i poraza 8-6, to su prvaci New York Giantsi, te Dallas Cowboysi i Washington Redskinsi.

(Hina) xzm yzm

An unhandled error has occurred. Reload 🗙