FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skupština Vojvodine osudila zločine nad svim narodima bivše Jugoslavije

Autor: jsta
SUBOTICA, 14. prosinca 2012. (Hina) - Zastupnici Skupštine Vojvodine usvojili su u petak Deklaraciju o osudi zločina nad pripadnicima svih naroda u bivšoj Jugoslaviji.

Deklaracija je usvojena na inicijativu Srpske napredne stranke (SNS) koje je tražila da se osude zločini nad pripadnicima srpskog naroda, ali je na intervenciju vladajuće stranke u Vojvodini, Demokratske stranke (DS), dokument dopunjen osudom zločina i nad svim ostalim narodima.

Predsjednik zastupničkoga kluba SNS-a Igor Mirović rekao je da je Deklaracija oblik prosvjeda zbog oslobađajućih presuda Haškog tribunala u slučaju hrvatskih generala i pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, optuženih za zločine nad Srbima.

"S ovim su se suglasili svi zastupnički klubovi, a u tekst Deklaracije unijeli smo i stajalište koje ima jako moralno utemeljenje i kojim osuđujemo sve zločine koji su počinjeni na tlu bivše Jugoslavije. To je viteško i jasno stajalište", ocijenio je Mirović, prenijeli su vojvođanski mediji.

Predsjednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić naveo je da je Deklaracija dopunjena osudom zločina nad drugim narodima, jer zločin ne smije biti obojen.

"Zločin je zločin, neovisno o tome nad kim je učinjen. Zbog toga mi želimo da kroz Deklaraciju izrazimo pijetet, žaljenje i ogorčenost zbog svake žrtve koja je stradala u posljednjem desetljeću 20. stoljeća na prostorima bivše Jugoslavije", rekao je Pajtić.

U tekstu Deklaracije se, među ostalim, navodi da "Skupština Vojvodine izražava nezadovoljstvo i ogorčenost građana presudama Haškog tribunala optuženima za ratne zločine nad Srbima na prostorima bivše Jugoslavije".

U dokumentu se pozivaju sve relevantne institucije i pojedinci u Srbiji i okruženju da osude zločine počinjene nad Srbima, odnosno navodi se da Skupština Vojvodine pruža potporu svim državnim tijelima i institucijama u čijoj je nadležnosti istraga zločina.

Oslobađajuće presude haškog tribunala za dvojicu hrvatskih generala izazvale su u Srbiji ogorčenost i veliko nezadovoljstvo.

(Hina) xjsta ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙