FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija: Miškoviću određeno zadržavanje u pritvoru do 30 dana

Autor: vili
BEOGRAD, 14. prosinca 2012. (Hina) - Srbijanski Specijalni sud za organizirani kriminal odredio je pritvor do 30 dana vlasniku "Delta holdinga” i jednom od najbogatijih i najutjecajnijih Srba Miroslavu Miškoviću, njegovu sinu Marku i još petorici uhićenih zbog zlouporaba u privatizaciji cestovnih poduzeća, potvrdio je u petak državni odvjetnik Miljko Radosavljević.

Srbijanska kriminalistička policija uhitila je u srijedu ujutro Miroslava Miškovića, njegova sina Marka i još osam osoba koje se dovode u vezu s malverzacijama u privatizaciji poduzeća za ceste i nezakonitim izvlačenjem oko 30 milijuna eura.

Sud je, nakon saslušanja i policijskog zadržavanja do 48 sati, trojicu osumnjičenih pustio da se brane sa slobode, ali su dvojici od njih oduzete putovnice i moraju se svakodnevno javljati policiji.

Državni odvjetnik za organizirani kriminal Miljko Radosavljević rekao beogradskim medijima da je većina osumnjičenih negirala navode iz kaznene prijave, ali da je Odvjetništvo "sigurno da postoji osnovana sumnja" o počinjenom kaznenom djelu za koje se terete.

Državno odvjetništvo za organizirani kriminal potvrdilo je ranije da će protiv Miroslava i Marka Miškovića, biznismena Mila Đuraškovića i grupe koja je zajedno s njima uhićena u Beogradu i Nišu, uz kazneni postupak pokrenuti i financijsku istragu.

Miroslav i Marko Mišković su prošlog tjedna saslušavani u policiji i ministarstvu pravosuđa u svojstvu građana, a policija je u subotu spriječila Marka Miškovića da privatnim avionom napusti zemlju i otputuje u London te mu oduzela putovnicu. Miroslava Miškovića policija je posljednji put saslušala u ponedjeljak.

Osim dvojice Miškovića, uhićeni su i Milo Đurašković, vlasnik "Nibens grupe", "Šer korporacije" i Poduzeća za puteve Niš (PZP), te bivši ravnatelji PZP Milutin Gašević i Zoran Mihailović, ravnatelj "Šer korporacije" Rista Ristić, predsjednik Skupštine dioničara PZP Niš Dejan Jevtić, dioničar PZP Niš Zoran Kaitović, ravnatelj "Delta brokera" Predrag Filipović, procjenitelj tvrtke "Konzit" Rašo Zdravka, a dovedeni su u svezu s milijunskim zlouporabama.

"Nibens grupa" nastala je kroz privatizaciju nekoliko poduzeća, a srbijanski mediji su prethodnih godina spekulirali da iza svega stoji Miroslav Mišković. Njegov sin Marko, vlasnik tvrtke "Mera investment found" je, prema neslužbenim informacijama, policiji i državnom odvjetništvu govorio o transakcijama i putevima novca između Delta holdinga i "Nibens grupe".

Miroslav Mišković vlasnik je "Delta holdinga", poslovnog sustava koji je do prošle godine zapošljavao 25.000 ljudi i ostvarivao tri milijarde eura ukupnog prihoda, a danas ima oko 7.700 zaposlenih i jedna je od pet najvećih tvrtki u Srbiji.

Početkom 2011. godine Mišković je belgijskoj tvrtki "Delhaize" prodao trgovinski lanac "Delta Maxi" za 932,5 milijuna eura.

Mišković je nedavno dospio u središte pozornosti medija i javnosti nakon što je u drugoj polovici studenoga potpredsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić, najavljujući jednu u nizu akcija protiv korupcije, priopćio da su započele predistražne radnje o poslovanju poduzeća vlasnika "Delta holdinga" Miroslava Miškovića.

Mišković je svoj poslovni imperij i veliko bogatstvo počeo stjecati koristeći povlašten položaj koji je imao zahvaljujući vezama s režimom Slobodana Miloševića.

(Hina) xvil

An unhandled error has occurred. Reload 🗙