FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potonulo raspoloženje japanskih proizvođača - istraživanje središnje banke

Autor: mkuz
TOKIO, 14. prosinca 2012. (Hina/AFP) - Povjerenje među japanskim proizvođačima snažno je oslabilo u posljednjim mjesecima ove godine, kliznuvši na najnižu razinu u gotovo tri godine, pokazalo je u petak istraživanje središnje japanske banke.

Indeks koji mjeri raspoloženje među velikim proizvođačima, uključujući automobilski i tehnološki sektor, pao je u razdoblju od listopada do prosinca na minus 12 bodova, sa minus tri boda u prethodna tri mjeseca. Ekonomisti su očekivali pad na minus 10 bodova.

Istraživanje Tankan obuhvaća više od 10.000 tvrtki a odgovarajući indeks u BoJ izračunavaju tako da od postotka tvrtki koje smatraju da su uvjeti poslovanja dobri oduzmu postotak onih koje ih smatraju lošima. Indeks je ključni pokazatelj koji središnja banka koristi u kreiranju monetarne politike.

Najgori rezultati od početka 2010. vjerojatno će pojačati pritisak na banku da na sastanku sazvanom idućeg tjedna pojača potporu gospodarstvu, procjenjuju analitičari.

"Pritisak na središnju banku da dodatno ublaži monetarnu politiku neminovno će ojačati", smatra Tsuyoshi Ueno iz Istraživačkog instituta NLI u Tokiju. "Istraživanje je pokazalo da proizvođače ozbiljno zabrinjava stanje u gospodarstvu", dodao je.

U petak je odvojeno revidiran podatak o rastu industrijske proizvodnje u listopadu, na 1,6 posto, s ranije procijenjenih 1,8 posto.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙