FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 12. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Premda imaju neke pozitivne iskorake, prijedlozi zakona o lokalnoj samoupravi te izbornog zakona za lokalne izbore donose i veliku negativnost jer ponovno na velika vrata vraćaju političku trgovinu u gradska vijeća i skupštine, smatraju oporbeni zastupnici HDSSB-a, a iz HDZ-a spočitavaju i da promjena izbornih zakona blizu datuma lokalnih izbora nije u skladu s dobrom praksom. Najavljujući da će HDZ glasovati protiv prijedloga zakona, Davorin Mlakar je u saborskoj raspravi upozorio kako mijenjanje izbornih zakona blizu lokalnih izbora nije u skladu s dobrom praksom, ali ni s retorikom vladajuće koalicije dok je bila u opoziciji. Iz HDZ-a su mišljenja da je ministar uprave najprije trebao podastrijeti učinak dosadašnjeg sustava odnosno kako funkcioniraju jedinice lokalne samouprave umjesto da sve ide u smjeru - kako promijeniti volju birača. Bojim se da se niste mogli oduprijeti primjerima iz prakse koji vam ne idu u prilog, gdje su se gradonačelnici oteli kontroli pa ste spremni žrtvovati skupštine i vijeća. No, je li to pravo na lokalnu samoupravu?, pitao je Mlakar. Naveo je Zagreb kao eklatantan primjer gdje se, kako je kazao, SDP već godinama muči i ne može osvojiti što bi htio. HDSSB-ov zastupnik Zoran Vinković navodi kako "prijedlozi možda idu korak naprijed, ali četiri nazad". Pritom ocjenjuje kako mogućnost da bi se neposredno izabran čelnik mogao promijeniti u gradskim vijećima, ponovno na velika vrata vraća političku trgovinu u lokalnu i regionalnu samoupravu, pogotovo u predstavničkim tijelima s 'tankom' većinom. Ako vlada i ministarstvo uprave ne prihvate naš amandman, spremni smo ići i na ocjenu ustavnosti zakona, najavio je Vinković.

ZAGREB/BRUXELLES - Hrvatski istraživači imat će u sljedećih pet godina na raspolaganju sedam milijuna eura za razvoj svojih istraživanja i karijera, taj im je novac odobrila Europska komisija za projekt "NEWFELPRO" i to kao 100. projekt koji će dobiti novac u okviru "Marie Curie akcija", a na svečanoj dodjeli danas su u Bruxellesu bili ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, te njegov pomoćnik za znanost i tehnologiju Saša Zelenika, priopćio je MZOS. Projekt "NEWFELPRO" prijavio je Fond "Jedinstvo uz pomoć znanja" u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), koje je i nositelj projekta. Riječ je o projektu kojim se potiče mobilnost hrvatskih istraživača (Outging fellowship), dolazak stranih istraživača na hrvatske institucije (Incoming fellowship), kao i reintegracija domaćih istraživača nakon boravka u inozemstvu (Reintegration fellowship). Kako se ističe, program "NEWFELPRO" samo je dio aktivnosti MZOS-a i jedan od najboljih načina da se u sustavu zadrže najbolji novaci koji su dodatna znanja stekli u najboljim europskim centrima. Projekt će početi 1. siječnja 2013. godine, prvi natječaji bit će objavljeni u ožujku iduće godine, a od ukupne vrijednosti projekta, 40 posto iznosa osigurala je EU. Naziv "Marie Curie akcije" potječe još iz prijašnjih okvirnih programa EU-a , a riječ je o nizu stipendija koje se odobravaju u sklopu potprograma "People" (Ljudi) Sedmog okvirnog programa Europske unije (FP7) koji pruža potporu mobilnosti istraživača i razvoju karijere istraživača u EU i izvan nje.

ZAGREB - Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš poručila je večeras u Zagrebu da se od rokova za legalizaciju bespravne gradnje neće odustati. Objasnila je kako u postupak legalizacije mogu ići zgrade evidentirane u prostoru 21. lipnja prošle godine te da za legalizaciju postoje dva roka - za objekte koji već imaju rješenje za rušenje - kraj ove godine, a za sve druge 30. lipnja 2013. "Jasna poruka je da od tog datuma nećemo odustati. Činimo sve da građane upoznamo s postupkom legalizacije, a od njih zapravo očekujemo da tu priliku iskoriste", istaknula je Mrak-Taritaš na tribini koju je organizirala zagrebačka Gradska organizacija HNS-a u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja.

ZAGREB - Ministar zdravlja Rajko Ostojić ocijenio je kako Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije "vrlo dobro funkcionira", što dokazuje oko 25 posto uspješnih reanimacija te kraće vrijeme od zaprimanja poziva do dolaska ekipe hitne medicinske pomoći na mjesto poziva. "Prosječno vrijeme od trenutka poziva do dolaska hitne medicinske pomoći na mjesto poziva je 11 minuta, nekoliko mjeseci ranije je bilo 15 minuta, a nekoliko godina ranije je bilo vjerojatno 20-ak i nešto više minuta", izjavio je Rajko Ostojić novinarima te dodao da je znatan napredak ostvaren ulaganjem u opremu, sanitetska vozila i ljude. Ministar zdravlja u Varaždinu je danas bio u Zavodu za hitnu medicinu Varaždinske županije, koji je počeo raditi 15. lipnja ove godine i djeluje kroz četiri ispostave – u Varaždinu, Ivancu, Novome Marofu i Ludbregu, a održao je i radni sastanak s članovima uprave tog zavoda i županijskim čelnicima. Na sastanku je bilo riječi o nabavi sanitetskih vozila za ekipe hitne medicinske pomoći s pogonom na sva četiri kotača, uvođenju radiokomunikacija te instalaciji kontrolnog deska i interfonskih uređaja za komunikaciju zajedno s videonadzorom, koji bi pomogao dispečeru pri davanju uputa pacijentu – ovisno o njegovu stanju.

ZAGREB/ZADAR - Svečanom akademijom u Domu HV-a "Zvonimir" obilježena je danas 21. obljetnice ustrojavanja HRZ i PZO-a, uz isticanje važnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane u zaštiti sigurnosti građana Hrvatske, naših saveznika i partnera. Izaslanik Predsjednika Republike Zlatko Gareljić u prigodnom govoru prisjetio se teških okolnosti stvaranja hrvatske države u kojima je 12. prosinca 1991. ustrojen HRZ i PZO kao jedinstvena grana Oružanih snaga RH. Važna zadaća HRZ i PZO-a, istaknuo je, danas je sudjelovanje u obučnim aktivnostima, mirovnim misijama i operacijama, te u pomoći hrvatskom društvu i građanima. Kao drugu zadaću, upozorio je na socijalni imperativ, ustvrdivši kako održavanje i razvoj obrambenog sustava moraju biti usklađeni s potrebama i realnim mogućnostima društva i države.

DUBROVNIK - Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić poslao je pismo ministrima Ranku Ostojiću, Slavku Liniću i Vesni Pusić u kojemu traži da se do ulaska Hrvatske u Europsku uniju na graničnim prijelazima kod Kleka i Bistrine između Hrvatske i BiH uredi poseban trak za osobna vozila s dubrovačkim registarskim oznakama. Pošto je sinoć Gradsko vijeće prihvatilo pet milijuna vrijedan projekt subvencioniranja zračnog prijevoza za Dubrovčane pod nazivom "Zračni most", dubrovački gradonačelnik zatražio je od mjerodavnih ministarstava posebni trak na graničnim prijelazima koji bi vlasnicima osobnih automobila s dubrovačkim registarskim oznakama omogućio razmjerno brz prijelaz granice unatoč strogom nadzoru po schengenskim standardima.

VUKOVAR - Iz Hrvatske se, prema demografskim procjenama, u posljednjih 130 godina iselilo 2,5 milijuna a uselilo 1,2 milijuna stanovnika, što je demografski gubitak od 1,3 milijuna stanovnika, ustvrdio je demograf Dražen Živić tijekom predavanja "Iseljavanja iz Hrvatske u svjetlu demografske statistike", koje je održao u sklopu Dana Hrvatske matice iseljenika u Vukovarsko-srijemskoj županiji. "Neki će govoriti za Hrvatsku da je Irska jugoistočne Europe", kazao je Dražen Živić dodajući kako Hrvatsku kroz povjest karakterizira veliko iseljavanje, koje je često bilo određivano kako gospodarskim, tako i povjesnim čimbenicima. Prema Živićevim riječima, iako ne postoje točni podaci koliko je stanovnika iselilo iz Hrvatske u zadnja dva desetljećja, na osnovu nekih podataka Državnog zavoda za statistiku može se procjeniti kako je iz Hrvatske u proteklih dvadeset godina iselilo "gotovo 200.000 osoba i to ne računajući izbjeglički kontigent koji je još izvan Hrvatske". "Dva su osnovna postulata svake populacijske politike: mora se provoditi durgoročno a mjere koje se osmišljavaju moraju se provoditi cjelovito. Nažalost, u Hrvatskoj to nije slučaj i iz tog razloga Hrvatska nema uspjeha i nema populacijsku politiku", ustvrdio je Živić rekavši kako je krajnje vrijeme da oni koji imaju "političku moć" pokušaju utjecati kako bi se promjenili negativni demografski procesi u Hrvatskoj.

ZAGREB - U akciji američkoga FBI-ja u otkrivanju hakera koji su virusima zarazili 11 milijuna računala i ukrali više od 850 milijuna dolara od korisnika Facebooka sudjeluje i hrvatska policija, potvrdila je glasnogovornica Ravnateljstva policije Jelena Bikić. "Surađujemo s FBI-jem, no osim potvrde da je u Hrvatskoj više osoba uhićeno i da se pregledavaju njihova računala, druge pojedinosti zasad ne možemo otkriti u interesu istrage koja još traje", izjavila je za Hinu policijska glasnogovornica. Najavila je da će policija uskoro održati 'zanimljivu' konferenciju za novinare na kojoj će objaviti pojedinosti akcije u kojoj je, po pisanju stranih medija, uhićeno deset hakera iz Hrvatske, BiH, Makedonije, Novog Zelanda, Perua, Velike Britanije i SAD-a. Po pisanju medija, osumnjičeni su virusom Yahosom zarazili više od 11 milijuna računala diljem svijeta, a šteta koju su počinili procjenjuje se na 850 milijuna američkih dolara. Hakeri su navodno slali viruse putem programa koji je "krao" brojeve kreditnih kartica i bankovnih računa. FBI-ju je u otkrivanju međunarodne kriminalne mreže pomogao tim zadužen za sigurnost Facebooka, čiji su korisnici žrtve napada od 2010. do 2012.

ZAGREB - Skupina koja je opljačkala više od šest milijuna kuna iz novčarskih institucija, među kojima je i poslovnica Fine u kojoj su 2005. ubili dvojicu zaštitara, djelovala je planski i organizirano, znajući kada dolazi novac, kazala je sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Renata Miličević, obrazlažući presudu kojom su razbojnici kažnjeni na ukupno 93 i pol godina zatvora, u rasponu od četiri do maksimalnih 40. Najveća je kazna izrečena Dubravku Žugelju koji je 2005. u krvavoj pljački Fine u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu ubio zaštitare Dragu Renara i Stipu Mušara. Svima koji su priznali nedjela i pokajali se to je uzeto kao olakotna okolnost pa tako i organizatoru većine pljački Ivanu Boršiću koji je osuđen na 10 godina, iako je okupio skupinu, planirao akcije i uzeo većinu plijena. Novac će, ipak, kao i ostali, morati vratiti potvrdi li presudu Vrhovni sud.

ZAGREB - Božica Ćavar-Tadić izjavila je danas na zagrebačkome Županijskom sudu da je ona nagovorila supruga Dragu Tadića da pomogne Branimiru Glavašu u vrijeme kada je Vrhovni sud 2010. odlučivao o njegovoj žalbi na nepravomoćnu osuđujuću presudu u slučajevima "garaža" i "selotejp". Iako je upozorena da po zakonu ne mora svjedočiti u postupku protiv supruga, Božica Ćavar-Tadić odlučila je sjesti na klupu za svjedoke na zagrebačkome Županijskom sudu, gdje je više od tri sata svjedočila o pokušaju da se pomogne Glavašu koji je tada bio nepravomoćno osuđen za ratni zločin. Njezinu suprugu se jedinom sudi za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se preinačila presuda Glavašu jer su ona i ostali optuženici priznali krivnju i nagodili se s USKOK-om na uvjetne zatvorske kazne. Božica Ćavar-Tadić rekla je da je na nagodbu i uvjetnu zatvorsku kaznu od 15 mjeseci pristala zbog osjećaja krivnje jer je "u sve uvukla supruga". Suđenje se nastavlja 29. siječnja.

ZAGREB - Izložba "Pola stoljeća nakon/Ništiti ništavnost" istaknute hrvatske umjetnice, akademkinje Nives Kavurić-Kurtović otvorena je večeras u Kabinetu grafike HAZU, pedeset godina nakon prve, zapažene samostalne izložbe održane u istom izložbenom prostoru gdje je debitirala predstavivši se slikama i crtežima kojima je ostala vjerna tijekom dugogodišnje karijere. Predstavljen je njezin novi ciklus nastao u protekle dvije godine, sedamdesetak crteža tušem i perom te dvadeset crtaćih blokova, koji se, prema ocjeni akademika Tonka Maroevića, nadovezuju na motive ili atmosferu s početaka karijere, no svježinom i produbljenošću predstavljaju najviše domete i dragocjen doprinos suvremenoj hrvatskoj likovnoj umjetnosti. To je komorna izložba nastala u izolaciji i intimi kao oblik vođenja dnevnika u kojemu umjetnica svodi račune i razgovara sa sudbinom, rekao je Maroević. Iako je uvijek bila figurativac, ovdje donosi mnogo više od toga, sustav znakova, mrlja i crta koje žive neobičnim identitetom, dodao je. Predsjednik HAZU Zvonko Kusić istaknuo je kako su ga na izložbi ponajviše fascinirale jezične sintagme kojima Kavurić-Kurtović upotpunjuje svoje crteže, a putem kojih govori o tjeskobi i uzaludnosti. Izložba će biti otvorena do 5. siječnja.

SPLIT - Festival elektronske glazbe Ultra Europe održat će se u Splitu i Hvaru od 12. do 14. srpnja 2013. godine, a Hrvatska je organizaciju festivala dobila u konkurenciji 16 europskih zemalja, rekao je danas na predstavljanju festivala Joe Bašić, ravnatelj tvrtke "Adria MM Produkcija" koja je hrvatski partner organizatorima festivala Ultra Europe tvrtki "Ultra Worldwide" iz Sjedinjenih Američkih Država. Festival, na kojemu će sudjelovati tridesetak DJ-a iz cijeloga svijeta, održat će se na splitskom stadionu Poljudu i oko njega te ispred hotela Amfora na Hvaru, a organizatori očekuju više od 60 tisuća posjetitelja iz cijeloga svijeta, rekao je Bašić dodavši da je prihod sličnog festivala u Miamiju 80 milijuna dolara.

ZAGREB - Izložba suvremenog nakita "Neočekivana zadovoljstva", otvorena ovaj mjesec u londonskom Muzeju dizajna posvećena je radu suvremenih umjetnika koji dovode u pitanje konvencije modernog dizajna nakita, piše britanski Telegraph. Od složenog geometrijskog dizajna Wendy Ramshaw, preko filigranski oblikovanog žičanog nakita Hansa Stofera, do konceptualnih komada Gijsa Bakkera i krhkih apstrakcija Dorothee Pruhl, izložba pokušava odgovoriti na pitanje ubraja li se nakit u dizajnerske predmete, te imaju li masovno proizvedeni sitni predmeti ikakve vrijednosti. Predmeti su podijeljeni na tri tematske cjeline - "Iznošeno", koja se bavi iskustvom nošenja nakita, "Stvaranje poveznica" koja propitkuje kako nakit može sadržavati značenje, te "Tanka crta", koja se bavi korijenima suvremene industrije nakita. Izložba je otvorena do 3. ožujka 2013.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙