FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RS: Vlasti u Prijedoru zabranile mirno okupljanje na dan ljudskih prava

Autor: zkre
MOSTAR, 10. prosinca 2012. (Hina) - Srpske vlasti u Prijedoru zabranile su mirnu šetnju više bošnjačkih udruga koje su na dan ljudskih prava nastojale upozoriti na stradanja velikog broja nesrpskog stanovništva tijekom proteklog rata, izvijestila je u ponedjeljak Federalna televizija (FTV).

Iz više udruga poručili su da se policija u Prijedoru postavlja iznad zakona.

"Policija je pokazala da radi po diktatu lokalnih vlasti i da je važan instrument u zavođenju aparthejda", kazali su Odboru za obilježavanje 20. godišnjice stradanja Prijedorčana, koje okuplja osam stradalničkih udruga.

Predstavnik udruge Izvor Edin Ramulić upozorio je kako ih je policija privodila na informativne razgovore zbog organiziranja mirne šetnje.

"Sve u svemu, ovo nije neočekivano. Svako malo se uhite bivši pripadnici policije, ali i oni koji sada rade taj posao, a sudjelovali su u ratnim zločinima u ovom gradu", rekao je Ramulić. Po njegovim riječima, do sada je 21 policajac iz Prijedora pravomoćno osuđen za ratne zločine.

Za ratne zločine, uključujući genocid, ubojstva i progone u Prijedoru na početku rata 1992. godine pred Haaškim tribunalom osuđeno je više srpskih vojnih i političkih dužnosnika. Predsjednika ratne skupštine Milomira Stakića Haaški je tribunal osudio na 40 godina zatvora, a predsjednika samoproglašene srpske općine Prijedor Radoslava Brđanina na 32 godine zatvora.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙