FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HDZ BiH očekuje u utorak dogovor o reformama

Autor: zkre
MOSTAR, 19. studenog 2012. (Hina) - Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i SDS-a Mladen Bosić izrazili su u ponedjeljak očekivanje da će se na sastanku šestorice vodećih političara u zemlji u utorak postići dogovor o reformama koje bi jamčile približavanje zemlje Europskoj uniji, priopćio je HDZ BiH.

Dvojica političara suglasili su se na sastanku u ponedjeljak u Mostaru da bi prijedlozi ustavnih promjena trebali zajamčiti rješenje kako pripadnici jednoga naroda ne bi nametali predstavnike u vlasti drugih konstitutivnih naroda.

"Izražena je volja i dogovor da se ide u provedbu presude Suda za ljudska prava iz Strasbourga na načelu da jedan narod ne bira drugom narodu predstavnike u domu naroda i predsjedništvu BiH, te da se realiziraju i druga pitanja iz Mape puta", stoji u priopćenju HDZ-a BiH.

Predsjednici obje stranke smatraju da postoji mogućnost da se već u utorak na sastanku "šestorke" u Mostaru ovaj sporazum i potpiše.

U Mostaru bi se u utorak trebali sastati predsjednici Socijaldemokratske partije BiH (SDP), Saveza za bolju budućnost (SBB), HDZ BiH, HDZ 1990, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratske stranke (SDS). Očekuje se kako bi oni tom prigodom mogli potpisati sporazum o ustavnim promjenama sukladno zahtjevu Suda za ljudska prava u Strasbourgu, na čemu inzistira i Europska unija, kako bi BiH ispunila Mapu puta i bila u mogućnosti podnijeti prijavu za stjecanje kandidacijskog statusa s EU.

Šestorica vodećih političara trebali bi službeno objaviti postojanje nove koalicije koja bi uspostavila vlast na državnoj razini i tako okončati poličitku krizu prouzročenu raspadom savezništva između SDP-a i Stranke demokratske akcije (SDA), koja traje već gotovo šest mjeseci.

(Hina) xzkre yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙