FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tužiteljstvo BiH provodi istragu o akciji "Maestral"

Autor: rmav
SARAJEVO, 23. studenog 2012.(Hina) - Pravosudne vlasti Bosne i Hercegovine vode istragu o mogućim ratnim zločinima počinjenim tijekom završnih ratnih operacija na zapadu te zemlje u rujnu 1995. godine, no nitko od nadležnih tijela nije potvrdio pisanje nekih medija o postojanju raspisane tjeralice niti uhidbenog naloga za generala Antu Gotovinu, doznaje u petak Hina.

"Tužiteljstvo BiH vodi istragu protiv većeg broja osumnjičenih u predmetu u kojem se istražuju događaji koji su se dogodili u okviru akcija 'Maestral' i 'Južni potez', no detalje u svezi s navednim predmetom ne možemo iznositi", kazao je Hini glasnogovornik bosanskohercegovačkog državnog tužiteljstva Boris Grubešić.

U Tužiteljstvu BiH tako nije bilo moguće dobiti potvrdu tko je sve obuhvaćen istragom, no predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske su ranije naveli kako su još 2009. godine državnom tužiteljstvu podnijeli kaznenu prijavu protiv generala Gotovine te još četrnaest osoba.

Njih se tereti da su odgovorni za smrt više od 600 osoba tijekom operacija oslobađanja dijelova zapadne Bosne odnosno Mrkonjić Grada, Glamoča, Bosanskog Grahova, Bosanskog Petrovca, Drvara, Šipova, Ključa i Bosanske Krupe.

Glasnogovornica MUP-a RS Mirna Šoja kazala je u petak kako ne postoji tjeralica za generalom Gotovinom koju bi raspisala entitetska policija i to tim prije što je cijeli slučaj u nadležnosti državnog tužiteljstva pa bi o raspisivanju tjeralice odluku mogao donijeti samo Sud BiH.

U Sudu BiH rečeno je pak kako ne prakticiraju davati informacije o tome za kim je raspisana tjeralica.

Hrvatska je vojska u jesen 1995. godine, na temelju sporazuma kojega su ranije postigli predsjednici Franjo Tuđman i Alija Izetbegović, u suradnji sa Armijom BiH i Hrvatskim vijećem obrane (HVO) sudjelovala u akcijama protiv vojske bosanskih Srba (VRS), čiji je cilj bio oslobađanje okupiranih dijelova BiH.

Snage HV i Armije BiH u brzom su prodoru do nogu potukle postrojbe VRS i došle do Banje Luke, no napredovanje su morali prekinuti zbog protivljenja američke administracije koja se strahovala da bi pad tog grada prouzročio novi kaotični val izbjeglica.

Prema odredbama kaznenog zakona BiH uhićenje i pritvaranje mogući su i tijekom vođenja istražnog postupka, a u slučaju opravdane sumnje da je počinjeno kazneno djelo. U takvim slučajevima tužiteljstvo mora dobiti dopuštenje suda za privođenje osumnjičenika.

Banjalučki "Press" u petak je ustvrdio kako bi general Gotovina mogao biti uhićen bude li imao namjeru doći u BiH, pozivajući se na istragu koja se vodi po kaznenoj prijavi MUP-a RS o zločinima nad Srbima počinjenim u zapadnoj Bosni u jesen 1995. godine.

Voditelj tima za istraživanje ratnih zločina pri MUP-u RS Janko Velimirović izjavio je u petak u Banjoj Luci kako su svi dokazi o navodnim ratnim zločinima dostavljeni ne samo tužiteljstvu BiH nego i DORH-u te posebnom tužiteljstvu za ratne zločine Srbije. Objasnio je kako cijeli spis o navodnim ratnim zločinima sadrži više od 5.000 stranica.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙