FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrazitiji pad njemačke industrijske proizvodnje

Autor: vmom
BERLIN, 7. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Industrijska proizvodnja u Njemačkoj u listopadu je izrazitije smanjena, za što je ponajviše zaslužan pad proizvodnje trajnih i kapitalnih dobara, pokazali su u petak najnoviji podaci njemačke vlade.

Industrijska proizvodnja u najvećem europskom gospodarstvu pala je tako za 2,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, objavilo je njemačko ministarstvo gospodarstva. Ujedno je revidiralo podatak za rujan pa on sada pokazuje pad za 1,3 posto, dok je prvotno procijenjen u visini 1,8 posto.

U listopadu je proizvodnja izrazitije smanjena u segmentu kapitalnih dobara, za 4,3 posto na mjesečnoj razini, te u segmentu trajnih dobara, čija je proizvodnja pala za 6,2 posto. Pridružio im se i segment graditeljstva, s padom aktivnosti za 5,3 posto.

"Slabije zaprimanje narudžbi u proteklim mjesecima počelo se očitovati i u industrijskoj proizvodnji, koja bi mogla značajnije pasti u četvrtom tromjesečju", upozorava Juergen Michels u banci Citigroup.

"Tu neće pomoći ni solidna božićna prodaja ni snažna osobna potrošnja. Gospodarstvo bi moglo zabilježiti pad krajem godine", dodao je.

Osvrnuvši se na dan ranije objavljen podatak o skoku industrijskih narudžbi u listopadu za 3,9 posto, u ministarstvu tumače da će unatoč njihovom jačanju rast industrijske proizvodnje ostati prigušen.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙