FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Medvedev brani kontroverzni zakon o nevladinim udrugama

Autor: kgab
ZAGREB/MOSKVA, 7. prosinca 2012. (Hina) - Ruski premijer Dmitrij Medvedev branio je u petak kontroverzni novi zakon koji obvezuje nevladine udruge koje se bave političkim aktivnostima i financiraju se iz inozemstva da se registriraju kao "strani agenti".

"Što ima loše u riječi 'agent'?", upitao je Medvedev u intervjuu uživo s novinarima nekoliko ruskih televizijskih mreža, od državnih do neovisnih.

"Agent znači 'predstavnik' i to je sve", kazao je Medvedev odgovarajući na komentare da je taj izrazi sinonim za "špijuna" i da će diskreditirati skupine za ljudska prava u očima javnosti. "Bilo što drugo samo je koincidencija", istaknuo je Medvedev.

Ruske udruge za ljudska prava bijesno su reagirale na novi zakon koji je stupio na snagu u studenome. Neke od njih su poručile da će radije zatvoriti svoje urede nego se tome pokoriti, a druge su rekle da se neće registrirati prema novome zakonu.

"Zakon se tiče samo onih nevladinih udruga koje se bave političkim aktivnostima i dobijaju novac od stranih vlada", kazao je Medvedev. "Zamislite kad bi nevladina udruga u SAD-u koja se bavi politikom dobijala novac iz ruskog saveznog proračuna - tamo bi bio protest."

Medvedev je opovrgnuo navode da je zakon o nevladinim udrugama u sklopu pokušaja da se uguši politička oporba, izjavivši da se nedavno doneseni zakoni o kleveti, izdaji, prosvjedima i cenzuri interneta ne koriste protiv pojedinačnih "političkih skupina".

(Hina) xkga ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙