FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 6. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik Vlade Zoran Milanović osvrnuo se na današnjoj sjednici Vlade na prvih godinu dana njezina rada kazavši kako rade ono što je moguće i uvode red u državu „u kojoj se neke stvari nisu mogle legitimno predvidjeti i u kojoj se nije moglo katkad normalno poslovati“ te dodao kako od građana očekuje strpljenje jer će rezultati doći. „Prošlo je godinu dana od izbora i kad kažem da nismo ništa obećavali to nije eskapizam i bijeg od odgovornosti nego je samo podsjećanje na to da smo bili odgovorni i svjesni teške situacije“, kazao je Milanović. Radimo ono što je moguće, uvodimo reda u državu za koju ne mogu reći da je ranije bila država nereda i kaosa, ali je bila država u kojoj se neke stvari nisu mogle legitimno predvidjeti i u kojoj se nije moglo katkad normalno poslovati, naglasio je i ocijenio kako je danas „i percepcija korupcije u Hrvatskoj nešto niža. „A znamo koliko smo traumatičnu noviju povijest imali“, dodao je. „Prema tome, tako ćemo i nastaviti kao što smo krenuli – rezultati će doći. Uvijek vodimo računa o ljudskom strpljenju – ono nije bezgranično, beskonačno, ali samo sistematičan i težak rad mogu na kraju dati nekog ploda“, poručio je, uz ostalo, premijer.

ZAGREB - Konačnim prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, koji je Vlada s današnje sjednice uputila u Hrvatski sabor, predlaže se da se referendum za opoziv neposredno izabranog čelnika (načelnika, gradonačelnika, župana) može raspisati i to na prijedlog 20 posto od ukupnog broja birača u jedinici, a opoziv je uspio ako se za izjasnila većina birača, uz uvjet da ta većina iznosi najmanje trećinu ukupnog broja birača upisanih u popis birača u jedinici. Građanima je ostavljena mogućnost opoziva, a malo su smanjeni kriteriji, tim više što se dosadašnji institut, gdje se zahtijevalo izlazak više od 50 posto birača, pokazao neprovedivim u praksi jer u četiri godine nije uspio ni jedan takav referendum, rekao je ministar uprave Arsen Bauk. U odnosu na prvo čitanje ostala je odredba, koja je izazvala najviše prijepora, o istovremenom raspuštanju predstavničkog tijela i razrješenja općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana u slučaju nedonošenja proračuna, odnosno odluke o privremenom financiranju. Time se želi pridonijeti usuglašavanju političke volje u najvažnijim pitanjima od interesa za jedinicu lokalne i područne (regionalne) samouprave. Vjerujemo da će to pridonijeti boljem radu jedinica lokalne samouprave tamo gdje se ljudi mogu dogovoriti, a tamo gdje se ne mogu dogovoriti za građane je bolje da se održe izbori, rekao je Bauk. Premijer Zoran Milanović kazao je kako su izmjene potaknute lošim iskustvima zakona iz 2009. godine, a namjera im je stvoriti stabilan i održiv sustav i razumnu demokratsku kontrolu. Vlada je u saborsku proceduru uputila i Konačni prijedlog zakona o prebivalištu te Konačni prijedlog zakona o registru birača koji bi, kako je istaknuo Bauk, trebali uvesti reda u popise birača.

ZAGREB - Izmjenama Prekršajnog zakona koje je Vlada danas uputila u saborsku proceduru želi se smanjiti broj predmeta koji dolaze pred sud i povećati stupanj naplate izrečenih novčanih kazni, odnosno ukupna izvršivost presuda i rješenja. Građane se želi potaknuti na plaćanje kazni kroz poticanje plaćanja na licu mjesta i to smanjenjem propisane kazne za 50 posto ili smanjenjem na 75 posto ako se plati u paricijskom postupku (u roku određenom odlukom kojom je ta kazna izrečena). Time se želi motivirati prekršitelje na plaćanje, a istodobno rasteretiti prekršajno pravni sustav. Predloženim izmjenama ukida se tzv. relativna zastara prekršajnog progona te se propisuje jedinstveni rok zastare od tri godine (dosad četiri).

ZAGREB - Vlada je na zatvorenom dijelu današnje sjednice raspravljala o kadrovskim pitanjima, pa je tako Zoran Drča imenovan pomoćnikom ministra obrane, izvijestila je Služba za odnose s javnošću Vlade Republike Hrvatske. Skupštini društva Hrvatske autoceste d.o.o. predložen je opoziv predsjednika Uprave Dražena Guština te imenovanje Davora Mihovilića novim predsjednikom. Također se predlaže opoziv članova Uprave Nikole Bačurina, Narciza Dalsasa i Jure Bajića te imenovanje Marijana Sente novim članom.

ZAGREB - Vladin plan investicija za iduće tri godine saborska je oporba danas ocijenila "pukim popisom želja", ističući da Vlada nije predvidjela rokove u kojima će se ostvariti pojedine investicije ni novac za provođenje javnih natječaja. Ivan Šuker (HDZ) ocijenio je da "Vlada nastavlja putem koji se pokazao kao neuspješan" te da je nemoguće očekivati realizaciju planiranih investicija, jer u proračunu nije osiguran novac za provođenje javnih natječaja. Upozorio je da se svaki projekt tvrtki u državnom vlasništvu bilježi kao javni dug te naglasio da Hrvatska mora otvoriti put privatnim investicijama. Odbacio je tvrdnje da bivša vlada novoj nije ostavila pripremljene projekte koje bi mogla realizirati u prvoj godini mandata. "Ako su mislili odustati od projekata, onda su to trebali reći, ne tvrdim da su morali nastavljati projekte HDZ-ove vlade, ali oni nisu napravili ništa novoga niti su nastavili s onim što smo mi radili", rekao je Šuker. HDSSB-ovac Zoran Vinković kazao je kako bi volio da se dogodi "tsunami investicija" koje je najavljivao bivši prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, ali sumnja da će se to doista i ostvariti. Sumnja i da će se iduće godine ostvariti planirani rast BDP-a od 1,8 posto. U ostvarenje plana investicija ne vjeruje ni laburist Dragutin Lesar te je kazao "na naslovnoj stranici ovog programa piše - ništa nismo obećali".

ZAGREB - Dio saborske oporbe usprotivio se danas prijedlogu zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja jer se njime ukida neovisni Ured za pronalaženje, održavanje i obilježavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugoga svjetskog rata te se on pripaja Ministarstvu branitelja. "Ured je osnovan zakonom koji je donesen konsenzusom, a sada se on želi staviti pod kapu politike", ocijenio je HDZ-ov zastupnik Davor Ivo Stier. Taj je ured bio jamac autonomije u rasvjetljavanju istine, a njegovo ukidanje znači zaustavljanje daljeg istraživanja komunističkih zločina, poručio je u ime Kluba HDZ-a Tomislav Ivić i dodao da - ako se ured za koju godinu ponovno i ustroji - više neće biti živih svjedoka. Laburistima je, rekao je Mladen Novak, posve svejedno hoće li se tijelo zvati ured ili povjerenstvo, no zapitao je znači li to da ćemo zbog preustroja ostati bez novca iz fondova Europske unije s obzirom na to da je on namijenjen samo neprofitnim organizacijama.

ZAGREB - Uvođenju programa zdravstvenog odgoja u hrvatske škole, odnosno njegova dijela koji se odnosi na spolnu i rodnu orijentaciju, danas se usprotivio i HDZ iz kojega su najavili mogućnost pokretanja referenduma ako ministar i dalje bude inzistirao na sadašnjem programu. Ministar obrazovanja Željko Jovanović zaobišao je javnu raspravu, ali i prekršio hrvatski Ustav po kojemu roditelji slobodno odgajaju svoju djecu u skladu sa svojim svjetonazorom, izjavio je saborski zastupnik Ante Babić na HDZ-ovoj konferenciji za novinare "Zdravstveni odgoj - ideološko nasilje nad odgojno-obrazovnim sustavom". Ako ministar nastavi inzistirati na provođenju modula 4 toga odgoja, koji se odnosi na spolnu i rodnu orijentaciju, Babić kaže da su u HDZ-u i za to da se to pitanje stavi na referendum.

PAZIN - Saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Pazinu u vezi sa subotnjom izjavom Ivana Jakovčića kako se, unatoč najavi, ne namjerava povući iz politike, da je tvrdio kako Jakovčić ne namjerava otići. "Maske su pale, uvijek sam tvrdio da Ivan Jakovčić nema namjeru otići. On odlazi da ostane", istaknuo je Kajin, koji Jakovčiću zamjera što ga proziva da bi, kako je rekao, bio izdajnik ako sklopi ugovor sa Zoranom Milanovićem, a on istodobno sklapa ugovore sa SDP-ovcima Denisom Martinčićem i Dinom Kozlevcem. "Na izbore izlazim s građanima Istre, no drago bi mi bilo kada bi me premijer i SDP poduprli jer će to biti jamstvo da će Istra uspjeti ostvariti ono što joj pripada", istaknuo je Kajin.

ZAGREB - Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) podnio je Vladi inicijativu za izmjene i dopune Ovršnog zakona kojima bi se uvela obveza ovrhovoditelja da obavijesti ovršenika o visini duga i roku za njegovo podmirenje; obveza unošenja podataka na izvod o plaći ili mirovini o ovrhovoditelju i dugu, te propisala neovršivost dijela plaće ili mirovine neophodne za život. Inicijativu je SUH podnio zbog, kako navodi u današnjem priopćenju, velikog broja pritužbi umirovljenika i drugih starijih osoba, koje se gotovo dnevno obraćaju SUH-u zbog poteškoća nastalih primjenom pojedinih odredbi odnosno zbog izostanka odgovarajućih pravnih rješenja u Ovršnom zakonu. U obrazloženju se kaže kako brojni građani, osobito stariji, nisu ni svjesni kako imaju dugovanje. Budući da ovrhovoditelj nema obvezu prethodnog obavještavanja ovršenika o dugu i roku podmirenja, nerijetko se događa da ih se za male dugove od desetak kuna rješenjem o ovrsi tereti za iznose i do tisuću kuna. SUH, uz ostalo, navodi kako postoji opravdana bojazan, a i primjeri iz prakse, da se dug podmiruje dvostruko – kroz ovrhu te uplatom samog dužnika.

ZAGREB - Desetak pripadnika Zelene akcije danas je Ministarstvu gospodarstva predalo dopis u kojemu od novog ministra Ivana Vrdoljaka traže da odustane od termoelektrane na ugljen Plomina C, napravi zaokret u energetskoj politici i iskoristi mogućnosti obnovljivih izvora energije. "U dopisu su razrađeni argumenti protiv Plomina C i istaknute prednosti obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti", rekao je predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić, čiji su aktivisti istaknutim natpisom ispred zgrade ministarstva nastojali upozoriti na prednosti obnovljivih izvora energije. Zelena akcija predlaže izgradnju termoelektrane na biomasu, izgradnju solarnih elektrana, vjetroelektrana, korištenje bioplina i povećanje energetske učinkovitosti.

ZAGREB/VELIKA GORICA - Gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić (HDZ) danas je izrazio nezadovoljstvo što na jučerašnjoj sjednici velikogoričkog Gradskog vijeća nije izglasan rebalans proračuna jer ga, kako tvrdi, po naputku Ivana Šukera nisu prihvatili vijećnici HDZ-a, iako rebalans omogućuje uravnotežene financije i anulira manjak iz predhodnih godina. "Zbog egoizma i klijentelizma nije usvojen rebalans proračuna koji omogućuje uravnotežene financije i funkcioniranje Velike Gorice koja danas na svom računu ima 26 milijuna kuna, a ne može ih trošiti u korist građana koji taj proračun i pune", kazao je Barišić na konferenciji za novinare napominjući da je u ovogodišnjem proračunu ostvaren višak prihoda u odnosu na plan. Zamjerio je i Vesni Fabijančić Križanić, SDP-ovoj kandidatkinji za gradonačelnicu Velike Gorice, što se pobunila protiv njegova prijedloga da Nagradu Grada dobije Alojz Milatović, čovjek koji 30 godina predano i svakodnevno čisti velikogoričke ulice.

ZAGREB - Na 21. obljetnicu najjačeg napada na Dubrovnik udruge Documenta, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek te Građanski odbor za ljudska prava podsjetile su na teška stradanja koja je pretrpjelo stanovništvo Dubrovnika i šireg dubrovačkog područja te na razaranja povijesne jezgre koja su nastala kao rezultat višemjesečnih napada JNA. Smatraju da je utvrđivanje činjenica o stradalima i kažnjavanje odgovornih za počinjena kaznena djela osnovni preduvjet normalizacije odnosa, pomirenja, suživota i izgradnje održivog mira. Udruge ističu da nesrazmjer između vojne sile koja se mjesecima obrušavala na stanovništvo i snage obrane Dubrovnika, u koju je u početnoj fazi bilo najviše 1000 ljudi, nesumnjivo ukazuje da se radilo o osvajačkom pohodu koji je kao političku pozadinu imao za cilj prisilno protjerivanje nesrpskog stanovništva i pripajanje tog područja Crnoj Gori.

ZAGREB - Ivan Loborec koji je u utorak ujutro sportskom "toyotom" usmrtio oca i sina na nogostupu u zagrebačkim Sveticama dobio je mjesec dana istražnog zatvora, kao i Stjepan Brdarić, vozač teretnog kombija koji je Loborcu navodno oduzeo prednost prije nego što je izgubio nadzor nad automobilom. Sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda 25-godišnjem Loborcu odredila je istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a Brdariću (36) kako na slobodi ne bi utjecao na svjedoke. Brdarić je u vrijeme kada je navodno oduzeo prednost automobilu koji mu je išao ususret u kombiju imao nekoliko suputnika koji trebaju svjedočiti u istrazi, dok je Loborec od ranije bio kažnjavan zbog prebrze vožnje. Nezapamćena nesreća u kojoj su poginuli osmogodišnji dječak i njegov 36-godišnji otac koji ga je pratio u školu dogodila se u utorak iza 8,30 sati. Vozač koji je vozio brže od dopuštenog navodno je izgubio nadzor nad automobilom nakon što mu je kombi oduzeo prednost. Zbog velike brzine i skliske ceste njegova se "toyota" nekoliko puta zavrtjela, srušila zaštitne stupiće i na nogostupu udarila u pješake.

ZAGREB - Zadržavanje postojeće razine prihoda HRT-a od pristojbe te usklađivanje iznosa pristojbe s visinom dohotka obveznika trebala bi biti temeljna načela najavljene reforme HRT pristojbe, priopćilo je danas Ministarstvo kulture, te istaknulo kako se nikako ne radi o uvođenju "novog poreza" koji bi opteretio građane. "Reforma HRT pristojbe jedna je od ključnih tema rasprave o medijskoj politici važnih za reformu medija u Hrvatskoj. Kako će se i kada moguća reforma pristojbe provesti ovisit će o ishodu rasprave cjelokupne medijske strategije, koja se intenzivira i koja će biti otvorena do sredine 2013.", ističe se u priopćenju. Polazno načelo te reforme trebalo bi biti da se prihodi HRT-a od pristojbe ne smanje, a drugo načelo da pristojba više ne bude svojevrsni "flat tax", nego da njen iznos ovisi o visini (različitih vrsta) dohotka obveznika, tako da se postojeće porezno opterećenje u odnosu na dohodak, ne povećava. Obaveza plaćanja ne bi više proizlazila iz posjedovanja prijemnika ili kompjutora u domaćinstvu, nego iz činjenice boravka u Hrvatskoj. Osoba s višim primanjima plaćala bi višu, a umirovljeni, ili primjerice nezaposleni, nižu ili nikakvu pristojbu, navodi se, uz ostalo, u priopćenju.

ZAGREB - Knjiga putopisnih tekstova Nives Opačić "Pod Velikim medvjedom - Špartanje po sjevernoj hemisferi" predstavljena je danas u palači Matice hrvatske u Zagrebu. O knjizi su govorili urednica Romana Horvat, akademik Tonko Maroević i autorica. Po riječima Romane Horvat knjiga je satkana od proznih zapisa s putovanja po 13 zemalja. Žanrovski je riječ o putopisima, koji u sebi sadrže jednu vrstu autobiografije, rekla je dodavši kako autorica dok putuje piše o svom životu. Akademik Maroević ocijenio je da je knjiga natopljena emocijama i važnim znanjima te podsjetio kako autorica u svijet kreće životnom i umjetničkom znatiželjom.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙