FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iranska atomska bomba pokrenula bi utrku u naoružanju

Autor: dhai
BEČ, 5. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Nuklearno naoružani Iran izazvao bi regionalnu utrku u naoružanju i učinio Teheran izoliranijim i ranjivijim, prema bivšem iranskom nuklearnom pregovaraču koji tvrdi da islamska država ne nastoji izraditi atomsku bombu.

Izrael i Sjedinjene Države sumnjaju da Iran razvija nuklearno oružje i ne isključuju vojnu akciju kako bi ga se spriječilo da se domogne takvog oružja za masovno uništenje. Iran tvrdi da njegov nuklearni program ima mirnodopsku namjenu, no njegovo odbijanje da zaustavi nuklearne aktivnosti koje mogu imati i civilnu i vojnu primjenu, te njegov nedostatak otvorenosti prema nuklearnoj agenciji UN-a, rezultirali su oštrim sankcijama Zapada.

Bivši nuklearni pregovarač Husein Musavian, sada gost predavač na američkom Sveučilištu Princeton, tvrdi je kako je Iranu jasno da bi postajanje nuklearnom silom, imalo za posljedicu da bi se Rusija i Kina pridružile Sjedinjenim Državama i "primjenjivale razorne sankcije koje bi paralizirale iransko gospodarstvo".

Moskva i Peking podržali su niz rezolucija Vijeća sigurnosti UN sa sankcijama protiv Irana od 2006. No, oni su kritizirali oštrije jednostrane poteze Washingtona i Europske unije usmjerene protiv iranskog izvoza nafte.

"Na temelju iranskih procjena, posjedovanje nuklearnog oružja dalo bi samo kratkotrajnu regionalnu prednost koja bi se pretvorila u dugoročnom ranjivosti", napisao je Musavian u vanjskopolitičkom časopisu National Interest.

"To bi potaknulo regionalnu nuklearnu utrku u naoružanju, dovodeći u klub Egipat, Tursku i Saudijsku Arabiju, prije ili kasnije", dodao je Mousavian.

Musavian je bio na dužnosti iranskog nuklearnog pregovarača prije nego što je konzervativni predsjednik Mahmud Ahmadinedžad preuzeo vlast od svog reformističkog prethodnika Mohameda Hatamija 2005.

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, reagirajući na Twitteru na Musavianov članak, kazao je: "ta stajališta jedno vrlo dobro upućene osobe vrijedi spomenuti".

Većina iranskih političara vjeruje da bi posjedovanje nuklearnog oružja Teheranu postalo prepreka za tehnološku suradnju s razvijenim zemljama, ističe Musavian u članku pod naslovom "Deset razloga zbog kojih Iran ne želi bombu". "Oni ne žele vidjeti da Iran dolazi pod vrstu ekstremne međunarodne izolacije poput Sjeverne Koreje", dodao je.

Tvrdnja da bi Iran mogao koristiti nuklearno oružje, ako ga pribavi, protiv SAD-a ili Izraela, "nije razumna", rekao je Musavian, ističući kako bi "bilo kakva provokacija Irana protiv dviju država koje posjeduju tisuće odnosno stotine komada nuklearnog oružja, rezultirala potpunim iranskim uništenjem".

Poštoji široko uvjerenje da na Bliskom istoku jedino Izrael ima atomski arsenal, što židovska država ni potvrđuje niti opovrgava, nastojeći politikom "strateške dvojakosti" odvratiti arapske i iranske neprijatelje.

(Hina) xdh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙