FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iranka, dobitnica nagrade Saharov prekinula štrajk glađu

Autor: rtom
TEHERAN, 5. prosinca 2012. (Hina/AFP) - Dobitnica europske nagrade Saharov, iranska odvjetnica Nasrin Sotoudeh, koja služi zatvorsku kaznu jer je branila borce za ljudska prava, prekinula je štrajk glađu započet u listopadu, objavljeno je u srijedu na oporbenoj internetskoj stranici Kalame.com.

Portal blizak bivšem premijeru Miru Hoseinu Musaviju navodi da je zatvorenica odlučila prekinuti štrajk glađu pošto su se dvojica iranskih zastupnika obvezala pomoći da se ukinu ograničenja nametnuta njezinoj obitelji.

Zastupnik Mohamad Reza Tabeš potvrdio je za agenciju Isna da je Sotoudeh prekinula štrajk glađu, a u tome su pomogli dužnosnici pravosuđa i zastupnici.

Sotoudeh, kojoj je Europski parlament 2012. dodijelio nagradu Saharov kojom se pojedincima i udrugama odaje priznanje za obranu ljudskih prava i sloboda, služi 11-godišnju zatvorsku kaznu od kolovoza 2010. Osuđena je jer je branila političke zatvorenike i sudjelovala u akcijama za zaštitu ljudskih prava s iranskom nobelovkom, odvjetnicom Shirin Ebadi.

Sotoudeh je majka dvoje djece, a počela je štrajk glađu 17. listopada protiv teških uvjeta u zatvoru Evin na sjeveru Teherana te protiv ograničenja što su ih iranske vlasti nametnule njezinoj obitelji.

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay izrazila je u utorak zabrinutost za loše zdravstveno stanje odvjetnice Sotoudeh.

UN, Europska unija i vodeće međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava redovito pozivaju iranske vlasti da oslobode Nasrin Sotoudeh. Povjerenstvo iranskog parlamenta najavilo je da će razmotriti njezin slučaj.

(Hina) xrt ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙