FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineska industrijska proizvodnja ponovo porasla u studenom - HSBC

Autor: mpuk
PEKING, 22. studenog 2012. (Hina/AFP) - Aktivnosti u kineskoj industriji porasle su u studenom prvi put u 13 mjeseci, potvrđujući snagu drugog po veličini svjetskog gospodarstva koje se počelo oporavljati od izraženijeg usporavanja, objavila je u petak banka HSBC.

Preliminarni indeks menadžera nabave (PMI) za kinesku industriju koji objavljuje britanski bankovni div porastao je u studenom 50,4 boda, s konačnih 49,5 bodova u listopadu, nakon što je 12 mjeseci zaredom bilježio vrijednosti ispod 50 bodova, što ukazuje na pad aktivnosti.

Indeks sastavlja londonska tvrtka Markit a objavljuje ga HSBC. Prati aktivnosti u industrijskom sektoru i pomno je praćen pokazatelj zdravlja gospodarstva.

Prekoračenje ključne granice od 50 bodova koja dijeli pad od rasta aktivnosti ukazuje na opetovano zahuktavanje kineskog gospodarstva, nakon posustajanja aktivnosti sedam tromjesečja zaredom.

"To potvrđuje da se gospodarski oporavak zahuktava prema kraju godine", zaključio je u priopćenju banke glavni ekonomist HSBC-a Qu Hongbin.

"Međutim, riječ je tek o početnoj fazi oporavka a globalni gospodarski rast i dalje je krhak. Stoga je potrebno dodatno popuštanje (monetarne) politike, kako bi se ojačao oporavak".

U studenom su državni statistički ured i Kinesko udruženje za logistiku i nabavu izvijestili da je službeni kineski indeks menadžera nabave u listopadu porastao na 50,2 boda, sa 49,8 bodova u rujnu, ukazujući na rast aktivnosti prvi puta u tri mjeseca.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙