FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Putin u Istanubulu razgovara o Siriji i suradnji s Turskom

Autor: rtom
ISTANBUL, 3. prosinca 2012. (Hina/AFP) - Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je u ponedjeljak u Istanbul gdje će s premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom razgovarati o sukobu u Siriji o kojemu te dvije zemlje, dobre gospodarske partnerice, imaju suprotstavljene poglede.

Odmah po dolasku u Istanbul Putin je u palači Dolmabahce počeo razgovore s Erdoganom, javila je agencija Anatolija te izvijestila da su stotine prosvjednika izrazile neslaganje s ruskom politikom prema muslimanskoj manjini i da je policija privela tri osobe.

Pred ruskim konzulatom prosvjednici su kritizirali rusku potporu režimu sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Putin, kojemu je dolazak u Istanbul prvo inozemno službeno putovanje od početka listopada, smiješio se snimateljima što su mediji protumačili željom da pokaže kako je odlična zdravlja. Ruske vlasti odbacile su glasine o Putinovoj boelsti koje su se proširile otkako je odgodio posjet Turskoj planiran za listopad.

Razgovori u Istanbulu održani su u doba napetosti između dviju zemalja oko rata u Siriji u kojemu dvije zemlje podupiru različite strane. Turska je stala uz sirijske ustanike, a Moskva, jedna od posljednjih saveznika Bašara al-Asada sustavno blokira nacrte rezolucija UN-a koje osuđuju al-Asadov režim.

Rusija se protivi mogućem raspoređivanju NATO-ovih raketa na tlu Turske uz granicu sa Sirijom. Takvu zaštitu je Turska, članica NATO-a, zatražila kako bi se zaštitila od mogućih napada iz Sirije. Moskva drži da bi taj potez mogao povećati opasnost od prelijevanja sukoba preko granice.

Unatoč političkim neslaganjima, Rusija i Turska zadnjih su deset godina pojačale suradnju, napose u trgovini i energetici. Prema ruskome izvoru obujam trgovinske razmjene trebao bi 2012. dosegnuti 35 milijarda dolara.

Moskva je prvi dobavljač prirodnog plina za Ankaru i trebala bi graditi prvu nuklearnu centralu u Turskoj prema sporazumu iz 2010. Za Putinova posjeta dvije zemlje trebaju potpisati niz sporazuma o suradnji.

(Hina) xrt ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙