FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Merkel u Rusiji radi dijaloga s Putinom

Autor: vrad
MOSKVA, 14. studenog 2012. (Hina/AFP) - Njemačka kancelarka Angela Merkel sastat će se u petak u Moskvi s predsjednikom Vladimirom Putinom, potvrđeno je u srijedu u Moskvi.

Uoči dolaska Merkel u Rusiju o okviru njemačko-ruske suradnje, njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle zauzeo se za "otvoren kritički dijalog" s Moskvom, usprkos dobrim gospodarskim vezama dviju zemalja koje će biti glavna tema razgovora.

"Postoje razlike u našim stajalištima koje nećemo skrivati", upozorio je Westerwelle u komentaru za jedan njemački list, rekavši da je zabrinut zbog položaja oporbe i sloboda u Rusiji otkako se u svibnju Putin vratio u Kremlj.

"Politički razvoj Rusije" bit će glavna tema razgovora Merkel i Putina, rekao je pak glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert.

Prošlog tjedna su zastupnici konzervativnih i liberalnih stranaka na vlasti u Njemačkoj pozvali vladu Angele Merkel da se zauzme za jačanje demokracije u Rusiji.

"Posebnu" su zabrinutost izrazili zbog nedavnih mjera protiv predstavnika ruske oporbe, politike prema Siriji i sudske presude članicama Pussy Riota.

No glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov rekao je za AFP da je "Putin uvijek spreman za razgovor" što se tiče demokracije u Rusiji. "Nama je važno čuti mišljenje Merkel o eurozoni", dodaje Peskov smjerajući na krizu.

Njemačka ima velike interese u Rusiji čiji je glavni trgovački partner i o kojoj uvelike ovisi u opskrbi plinom.

Uz bilateralna pitanja, Putin i Merkel će se dotaknuti pitanja ruskog predsjedanja G20 u 2013. i Sirije. Usto će sudjelovati i u Sanktpeterburškom dijalogu, njemačko-ruskom forumu predstavnika civilnog društva radi promicanja suradnje dviju zemalja.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙