FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija protiv postavljanja Patriota na tursko-sirijskoj granici

Autor: dmus
MOSKVA, 23. studenog 2012. (Hina/AFP) - Rusija je u petak ponovila protivljenje postavljanju NATO-ovih projektila Patriot na tlu Turske duž granice sa Sirijom, jer smatra da bi se tim potezom povećala opasnost od "teškog oružanog sukoba"

"Što više se gomila oružja, veća je opasnost da bude upotrijebljeno", izjavio je novinarima ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

"Svako gomilanje oružja stvara opasnost i vjerojatno izaziva one koji su skloniji uporabi sile, a povećava i opasnost od mogućnosti da neka provokacija ne potakne težak oružani sukob. To želimo izbjeći pod svaku cijenu", dodao je.

Poslije se priopćenjem oglasilo i Lavrovljevo ministarstvo, navodeći da je ministar u petak telefonski razgovarao s glavnim tajnikom NATO saveza Andersom Foghom Rasmussenom, kojem je izrazio "zabrinutost" Rusije zbog te zamisli.

Glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksandar Lukaševič već je u četvrtak upozorio da ne bi trebalo postavljati projektile na tursko-sirijsku granicu, ocijenivši da bi takva "militarizacija" te granice bila "zabrinjavajući znak".

Sirijska državna televizija u petak je citirala izvor iz sirijskog ministarstva vanjskih poslova koji je turski zahtjev NATO-u da rasporedi projektile Patriot nazvao "novom provokacijom" Turske.

"Sirija ističe da će vlada (turskog premijera Recepa Tayyipa) Erdogana snositi odgovornost za militarizaciju stanja na granici između Sirije i Turske i povećanje napetosti i štete među dvama prijateljskim narodima", rekao je taj izvor.

(Hina) xdam ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙