FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikati daju Vladi negativnu ocjenu

Autor: dmar
ZAGREB, 3. prosinca 2012. (Hina) - Nakon godinu dana vlasti, čelnici sindikalnih središnjica daju Vladi Zorana Milanovića negativnu ocjenu jer nije uspjela pokrenuti hrvatsko gospodarstvo i preokrenuti nepovoljne trendove zbog kojih je Hrvatska već četiri godine u krizi.

Statistički podaci o padu industrijske proizvodnje, zaposlenosti i plaća, uz porast nezaposlenosti, nelikvidnosti i dugova, pokazuju da Vlada nije u godinu dana uspjela promijeniti odnos prema gospodarstvu, zbog čega i dalje gubimo radna mjesta u realnom sektoru, a gospodarstvo nam je i dalje nekonkurentno, ocijenio je za Hinu predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević.

Milanovićeva Vlada vodila je promašenu gospodarsku politiku zasnovanu na rezanju potrošnje, što je rezultiralo padom potražnje i povećanjem nezaposlenosti, a najgore je to što istu promašenu politiku najavljuje i u idućoj godini, rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Promašaj je bila i najava povećanog investiranja državnih tvrtki, jer model koji je vrijedio za vrijeme Vlade pokojnog Ivice Račana, kada su krediti bili jeftiniji, zaduženost niža a svjetsko gospodarstvo u ekspanziji, ne vrijedi i u 2012. godini, kaže Sever.

On je kritizirao Vladu i zbog loše komunikacije sa socijalnim partnerima, jer je socijalni dijalog zamijenila dijalogom kroz medije i društvene mreže.

I Mladen Novosel iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske izrazio je razočaranje jer najave da će se Vladinim mjerama oživjeti realni sektor "nisu ostvarene ni u pretpostavkama".

Donekle budi nadu jedino pokušaj da se kroz Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi sačuvaju tvrtke u problemima i zadrže postojeća radna mjesta.

Ako u idućih pola godine Vlada u tom segmentu učini neke pomake onda će imati barem nekakve rezultate, ako ni to ne uspije postavit će se pitanje sposobnosti Vlade da se uhvati ukoštac s problemima hrvatskoga gospodarstva, smatra Novosel.

(Hina) xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙