FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SSSH i NHS pišu Milanoviću u povodu prosvjeda europskih sindikata protiv štednje

Autor: dmar
ZAGREB, 14. studenog 2012. (Hina) - Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) uputili su premijeru Zoranu Milanoviću pismo u povodu Europskog dana akcije i solidarnosti, koji danas sindikati diljem Europe obilježavaju prosvjedima protiv oštrih mjera štednje.

SSSH i NHS uz pismo Milanoviću dostavljaju prijevode dvaju dokumenata Europske konfederacije sindikata (EKS) koji govore o ekonomskom i socijalnom stanju u članicama EU-a i pogrešnim "lijekovima" koje njihove vlade primjenjuju. Pritom izražavaju ogorčenje što Milanović jučer nije našao vremena da ih primi zajedno s glavnom tajnicom EKS-a Bernadette Segol, niti im je ponudio mogućnost susreta s nekim drugim predstavnikom Vlade.

Ekonomsko i socijalno stanje u zemlji na rubu je katastrofe, a mjere štednje koje promiče Vlada srezale su potrošnju, potražnju i proizvodnju. "Jedina rješenja pronalazite u novim porezima i povećanju cijena, što ozbiljno ugrožava standard hrvatskih građana, povećava nejednakost i širi siromaštvo", poručuju sindikalci Milanoviću.

Baš kao i u Europi, i u Hrvatskoj se recesija može zaustaviti samo ako se olabave proračunske uštede i uklone nejednakosti. Dijelimo gnjev europskih radnika i građana protiv bešćutnosti financijskih i političkih elita i zajedno s njima tražimo promjenu smjera - tražimo mjere koje će ljudima osigurati posao, oblikovanje industrijskih politika, pravedan porezni sustav, socijalnu zaštitu, te stabilne i financijski dostupne javne usluge, kažu sindikati.

SSSH i NHS zahtijevaju stvaranje uvjeta za očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta, te se oštro protive svakom daljnjem rezanju javne potrošnje i raznim oblicima mjera štednje.

Također od Milanovića traže da prekine praksu komunikacije sa sindikatima preko posrednika i društvenih mreža i zamijeni je izravnom komunikacijom, jer javni dijalog ne može biti nadomjestak za socijalni.

Pozivaju ga na ozbiljnu i otvorenu raspravu o gospodarskom i socijalnom stanju u zemlji i prijedlogu proračuna, te upozoravaju da bi odbijanjem socijalnog dijalog sindikate usmjerio "na dijalog ulice", nakon čega će opet morati sjesti s njima za stol.

(Hina) pp/xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙