FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 23. studenoga 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

BRISTOL - Britanska kraljica Elizabeta II. u četvrtak u Bristolu se prvi put u životu provozala u kamp kućici i to joj se iskustvo očito svidjelo. "Osjećam se kao kod kuće", rekla je, a prenosi njezino okružje. Kraljica kojoj je 86 godina i njezin suprug, princ Philip, vojvoda od Edinburgha (91) provozali su se dvjestotinjak metara u modelu Approach SE 760 proizvedenom u tvornici Bailey iz Bristola, vodećoj u tom sektoru u Velikoj Britaniji. Kako navodi Buckinghamska palača, kraljica se još nikad nije vozila u kamp kućici. Kraljevskom paru se "jako svidjelo vozilo i sva oprema u njemu", rekao je Nick Howard, izvršni direktor Baileyja u Bristolu koji ih je pratio tijekom vožnje. "Kraljica je rekla da se osjeća kao kod kuće", dodao je. "Vojvoda nam je dao nekoliko preporuka u vezi s unutarnjim rasporedom. Rekao je da bi bilo bolje postaviti ležajeve uzdužno umjesto poprečno, radi lakšeg pristupa", kazao je Howard.

SANKT PETERSBURG - Ruski je sud u četvrtak odbacio tužbu protiv američke pjevačke zvijezde Madonne zbog njezine potpore homoseksualcima na koncertu u Sankt Petersburgu. "Sud okruga Moskovski odbacuje tužbu protiv pjevačice Madonne", objavio je sudac Vitalij Barkovski. Tužbu protiv Madonne su podnijele dvije skupine, Nova velika Rusija i Sindikat ruskih građana, uvrijeđene postupkom američke pop-zvijezde koja je 9. kolovoza na koncertu u spomenutom ruskom gradu dala potporu homoseksualcima. Žalili su se na vrijeđanje vjerskih osjećaja pravoslavnih vjernika. Madonna je, naime, na tom koncertu dijelila fotografije razlomljenog križa. Od američke su zvijezde tražili odštetu od 333 milijuna rublja (8,5 milijuna eura) i kamate. Sud je odbacio zahtjev tužitelja i naredio im plaćanje sudskih troškova.

PARIZ - Muškarce privlače žene koje su im slične, bez obzira je li riječ o boji očiju i kose ili o jamicama na obrazima i crtama lica, zaključak je studije francuskih znanstvenika. Postoji velik broj radova koji su nastojali utvrditi koje osobine žena najviše privlače muškarce. Većina tih istraživanja usredotočila se na osobine povezane s razinom ženskih hormona i plodnošću (široki bokovi i slično). Istraživači iz Instituta za evolucijske znanosti iz Motpelliera (ISEM) pošli su s potpuno drukčijeg stajališta i usmjerili su pozornost na značajke koje nemaju nikakve posebne prednosti u pogledu genske selekcije, kao što su boja očiju, debljina usnica i obrva. Znanstvenici su htjeli istražiti dvije evolutivne hipoteze: homogamiju po kojoj se slične osobe više međusobno privlače i takozvanu nesigurnost očinstva po kojoj muškarce kod žena privlače recesivne osobine. Znanstvenici iz ISEM-a prvo su tražili od stotinjak muškaraca da izaberu fotografije ženskih lica koja smatraju privlačnima. Rezultati koje je u srijedu objavio američki časopis PLoS One pokazali su da muškarci najčešće biraju lica s kojima imaju nekih sličnosti.

RIM - Par mladih Brazilaca iz Sao Paula uhićen je u rimskoj zračnoj luci kada su pokušali prijeći carinu s osam kilograma kokaina, objavila je talijanska carina. Mlada žena je spretno sakrila pet kg droge u grudnjak, dok je njezin putni partner sakrio 3 kg u jednoj futroli. Ta količina kokaina ima tržišnu vrijednost od 2,5 milijuna eura. Pozornost carinika je privuklo sumnjivo ponašanje mladog para, od 23 i 28 godina, koji su razgovarali sve do prelaska carine, kada su se udaljili kao da se ne poznaju. Rekli su da su došli u Italiju u turistički posjet. Uhićeni su zbog međunarodne trgovine drogom i zatvoreni u zatvor Civitavecchia, nedaleko Rima.

PRAG - Paris, rijedak bijeli tigar star sedam godina pobjegao je iz kaveza i slobodno se šetao gotovo sat vremena po češkom zoološkom vrtu Liberac, nakon što je ranio tri osobe, navela je lokalna policija. Tridesetak djece i nekoliko odraslih posjetitelja nalazilo se u zoološkom vrtu u vrijeme incidenta. Zamoljeni su da odmah odu, rekla je glasnogovornica policije, prenosi AFP. Prije nego je anestezirana, divlja mačka je ranila čuvara i dvije žene koje su joj pokušale pomoći. Zoološki vrt Liberec je jedini češki zoološki vrt koji uzgaja bijele tigrove, vrlo rijetku vrstu koje u cijelom svijetu ima samo nekoliko desetaka.

TOKIO - Kupcima koji si za skrašnje blagdane žele priuštiti doista poseban božićni ugođaj tokijski zlatar nudi zlatno božićno drvce urešeno Disneyevim likovima kao što su Mickey Mouse, Zvončica i Pepeljuga. Zlatno božićno drvce izrađeno je od 40 kilograma čistoga zlata, visoko je 2,4 metra i promjera 1,2 metra. Božićni nakit čini 50 Disneyevih popularnih likova koji su također izrađeni iz čistog zlata, a cijena je prava sitnica: 350 milijuna jena ili 3,26 milijuna eura. Svi Disneyevi likovi izrađeni su ručno na čemu je dva mjeseca radilo deset zlatara. Menedžerica draguljarnice "Ginza Tanaka" u središtu Tokija objašnjava da je kupnja njihova proizvoda pun pogodak jer sadašnja cijena zlata po gramu iznosi nešto iznad 4.400 jena. Za kupce koji nisu spremni izdvojiti baš takvu svotu, draguljarnica je ponudila jeftiniju inačicu sa samo 20 Disneyevih likova na drvcetu visokom 25 centimetara po cijeni od 188.712 eura. Veliko božićno drvce još čeka svog kupca, no skromnija verzija već je prodana.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙