FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Seul zabrinut zbog skorog lansiranja rakete Pyongyanga

Autor: mhaj
SEUL, 1. prosinca 2012. (Hina/AFP) - Južna Koreja izrazila je duboku zabrinutost nakon što je Sjeverna Koreja u subotu najavila lansiranje rakete, sedam mjeseci nakon sličnog neuspjelog lansiranja, koji su Zapadnjaci protumačili kao prikriveni pokus lansiranja rakete dugoga dometa koja može nositi nuklearnu bojnu glavu.

"Vlada izražava duboku zabrinutost", stoji u priopćenju južnokorejskog ministarstva vanjskih poslova objavljenog nakon jutrošnje najave Pyongyanga, a posredstvom službene novinske agencije KCNA o lansiranju rakete kojom će se u orbitu poslati satelit za promatranja na Zemlji. Lansiranjem bi se, kako prenosi KCNA, trebala ispraviti slična pogreška napravljena u travnju.

UN je u četvrtak upozorio Sjevernu Koreju da ne ponavlja lansiranje iz travnja, sumnjajući da se radilo o pokusu lansiranja balističke rakete s nuklearnom glavom.

Zbog tog su poteza prekinuti diplomatski napori uspostavljeni sa Sjevernom Korejom, tijekom kojih je SAD pozvao na prikupljanje i isporuku humanitarne pomoći za stanovnike te zemlje kojoj je ona hitno potrebna.

(Hina) xmh ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙