FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ban Ki-moon užasnut nasiljem u Siriji

Autor: mhaj
NEW YORK , 30. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Sukob u Siriji koji traje već više od 20 mjeseci dosegnuo je novu, zastrašujuću razinu brutalnosti i nasilja, budući da vladine snage nastavljaju s granatiranjem i zračnim napadima, a pobunjenički napadi sve su silovitiji, izjavio je u petak glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

Ban i međunarodni posrednik za Siriju Lakhdar Brahimi su pred 193 članice UN-ove Opće skupštine govorili o pobuni protiv sirijskog predsjednika Bašara al Asada koja je počela kao mirni prosvjed kojim se pozivalo na demokraciju u državi, no prerasla je u oružani sukob nakon što su vojne snage intervenirale protiv prosvjednika.

U dosadašnjem sukobu ubijeno je više od 40.000 ljudi, što je najkrvavija arapska pobuna, kada se usporedi s onima koje su se od početka 2011. godine počele događati u Tunisu, Egiptu, Libiji i u Jemenu.

"Vlada je pojačala nastojanja da iskorijeni uporišta oporbenih snaga te intenzivirala granatiranja i zračne napade. No oporbene snage uzvraćaju na napade i broj žrtava je velik. Užasnut sam i žalostan zbog te činjenice i oštro osuđujem svakodnevne masakre civila", rekao je Ban.

Glavni tajnik istaknuo je kako će, s obzirom na činjenicu da se bliži zima, oko četiri milijuna Sirijaca trebati razne potrepštine te da UN već početkom iduće godine predviđa povećanje broja izbjeglica, kojih je sada oko 480.000, na oko 700.000. Pozvao je na više humanitarne pomoći te rekao da će uskoro posjetiti izbjegličke kampove u Jordanu i u Turskoj da bi procijenio stanje.

(Hina) xmh ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙