FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael razočaran razlikom u glasovima pri odluci o Palestini

Autor: dmus
JERUZALEM, 30. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Uvjerljivost poraza koji je Izrael pretrpio na glasovanju Opće skupštine UN kojim je Palestini de facto priznata državnost razočarala je izraelsko političko vodstvo, čiji pokušaji da u petak umanje štetu nisu uspjeli skriti stvarno značenje tog događaja.

Opća skupština u četvrtak je odlučila podići status Palestine u UN-u na razinu "zemlje nečlanice", a tu je odluku poduprlo 138 zemalja, uz tek devet protiv i 41 suzdržane.

Činjenica da su uz Izrael stale samo tri važnije zemlje - SAD, Kanada i Češka - samo je dodatno istaknula izoliranost Izraela na mađunarodnom planu u pogledu mirovnog procesa s Palestincima.

"Čak su i naši stari prijatelji, poput Njemačke, odbili stati uz nas. Bilo je tu i vanjskih čimbenika, ali je teško to ne vidjeti kao potpuni neuspjeh naše diplomacije, zbog kojeg će očito biti posljedica", rekao je visoki izraelski dužnosnik koji nije želio biti imenovan.

Glasnogovornik izraelske vlade Mark Regev rekao je da je Izrael ishodom glasovanja "razočaran", ali ne i iznenađen.

"Opća skupština može ličiti na teatar apsurda u kojem se jednom na godinu donose smiješne rezolucije na štetu Izraela. Nekad ih Europa podupire, nekad ne", rekao je.

No analitičari ukazuju na to da je ovako težak poraz Izraela u broju glasova u Općoj skupštini jasan pokazatelj jaza koji se stvorio između Europe i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua zbog načina na koji se odnosi prema vladi palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, koji uživa potporu Zapada, ali i dubine protivljenja EU-a ekspanziji židovskih naselja.

Diplomati EU-a ukazuju na činjenicu da zbog opsega izraelske kolonizacije okupirane Zapadne Obale i istočnog Jeruzalema uskoro neće biti moguće iscrtati održivu palestinsku državu.

"Vlada je propustila shvatiti ozbiljnost izazova koji prijeti temeljnoj vjerodostojnosti Izraela u Europi", rekao je Gidi Grinstein iz instituta Reut. "Palestinska akcija u UN pokazuje se većim porazom nego što se očekivalo", dodao je.

(Hina) xdam ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙