FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najvažnije rezolucije UN-a o Palestini

Autor: akoz
ZAGREB, 29. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Navodimo neke od najvažnijih rezolucija Ujedinjenih naroda o Palestini uoči glasovanja u Općoj skupštini UN-a o podizanju palestinskog statusa u UN-u s "entiteta" na "promatračku državu nečlanicu".

- Rezolucija 181 iz 1947. godine. Općenito poznata kao takozvani "Plan podjele", ova je rezolucija odredila ustanovljavanje jedne arapske države i jedne židovske države u bivšem britanskom mandatu u Palestini.

- Rezolucija 194 iz 1948. godine. Nakon rata 1948. zbog osnivanja Izraela ova je rezolucija tražila omogućavanje povratka izbjeglica koji žele živjeti u miru sa svojim susjedima, demilitarizaciju i internacionalizaciju Jeruzelema te slobodan pristup svetim mjestima.

- Rezolucija 242 iz 1967. godine. Vijeće sigurnosti je nakon mnogo pregovora usvojilo rezoluciju koja postavlja načela za uspostavu mira i povlačenje izraelskih oružanih snaga s teritorija zauzetih u ratu te godine. Rezolucija je također pozivala i na "postizanje pravednog rješenja za problem izbjeglica".

- Rezolucija 3236 iz 1974. godine. Opća skupština je potvrdila prava palestinskog naroda uključujući i samoodređenje bez vanjskog uplitanja, pravo na nacionalnu neovisnost i suverenitet i pravo na njihov povratak u njihove domove i imovinu.

- Rezolucija 465 iz 1980. godine. Rezolucija je osudila izraelsku politiku "naseljavanja dijela njegovog stanovništva i novih useljenika" na okupiranim teritorijima, uključujući Zapadnu obalu, Pojas Gaze i Golansku visoravan. Ona je ta naselja ocijenila kršenjem četvrte ženevske konvencije koja se odnosi na zaštitu civila u vrijeme rata.

- Rezolucija 681 iz 1990. godine. Usvojena nakon smrtonosnih nemira u jeruzalemskom starom gradu ova je rezolucija osudila odluku Izraela da deportira Palestince, koju je Izrael obrazložio kao nužnu iz razloga sigurnosti.

- Rezolucija 1397 iz 2002. godine. Ova je rezolucija Vijeća sigurnosti formalno potvrdila viziju rješavanja izraelsko-palestinskog sukoba po kojoj "dvije države, Izrael i Palestina, žive jedna pored druge unutar sigurnih i priznatih granica". Rezolucija je također izrazila "duboku zabrinutost" zbog nasilja u ustanku koji je izbio nakon propalih mirovnih pregovora 2000. godine.

- Rezolucija 66/17 iz 2012. godine. Ova je rezolucija Opće skupštine ponovno potvrdila nezakonitost izraelskih naselja na okupiranim teritorijima koje Palestinci traže za svoju državu, uključujući istočni Jeruzalem. Ona je također potvrdila pravo Palestinaca na uspostavu njihove neovisne države.

(Hina) xakoz ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙