FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se mirno trgovanje na kraju tjedna

Autor: scvi
ZAGREB, 30. studenog 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje mirno trgovanje, uobičajeno za kraj tjedna, jer je likvidnost prilično niska, pa tržište ne reagira značajnije ni na dobre, ni na loše vijesti.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 porast.

Nakon tri dana slabljenja, Crobex indeks ojačao je jučer 0,68 posto, na 1.768 bodova, a Crobex10 0,32 posto, na 997 bodova.

Redovni promet dosegnuo je 13 milijuna kuna, što je za otprilike 4 milijuna kuna više nego dan ranije.

U fokusu ulagača bila je dionica Dalekovoda, jer poslovodstvo te tvrtke vodi pregovore o deblokadi računa. Jučer je cijena dionice Dalekovoda skočila više od 12 posto.

U međuvremenu, Ingra je izvijestila da joj je potvrđen drugi dio ugovora na inozemnom projektu vrijednom 56 milijuna eura.

No, drugih značajnijih vijesti s domaće poslovne scene, koje bi mogle pokrenuti šire tržište, nema, pa se i danas očekuje mirno trgovanje.

„I danas očekujem mirno trgovanje i stagnaciju Crobexa, koji se i inače kreće plus ili minus 0,5 posto. Moguć je pozitivan predznak, što će ovisiti o razvoju situacije na svjetskim burzama, dok bi promet mogao biti mršav, uobičajeno za petak“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica Podravske banke.

Agencija Fitch Ratings izmijenila je jučer prognozu rejtinga Hrvatske iz stabilne u negativnu, uglavnom zbog proračuna. Novi proračun u suprotnosti je, poručio je Fitch, sa srednjoročnom fiskalnom strategijom, a dovodi u pitanje i kredibilitet Zakona o fiskalnoj odgovornosti koji propisuje godišnje smanjenje rashoda za jedan posto BDP-a dok se ne postigne primarni suficit.

„Ta je vijest jučer objavljena tijekom trgovanja i nije izazvala veću reakciju ulagača. Na domaćem je tržištu slabašno trgovanje, pa ono ne reagira znatnije ni na dobre, ni na loše vijesti. Zbog toga ne vjerujem da će ulagači znatnije reagirati ni na podatak o BDP-u“, kaže Maja Bešević Vlajo.

Državni zavod za statistiku objavit će danas prvu procjenu bruto domaćeg proizvoda u trećem tromjesečju, koja će, kako se očekuje, pokazati da je gospodarstvo ponovno palo, ali sporije nego u prethodnom kvartalu.

Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je gospodarstvo u trećem kvartalu oslabilo 1,5 posto na godišnjoj razini. Pritom svi očekuju pad, i to u rasponu od 1 do 1,9 posto.

Bio bi to četvrti kvartal zaredom kako gospodarstvo pada, ali sporije nego u prethodnom tromjesečju, kada je BDP potonuo 2,2 posto.

Ni sa svjetskih tržišta zasad ne stižu poticajni signali. U četvrtak su na Wall Streetu cijene dionica blago porasle. Dow Jones indeks ojačao je 0,28 posto, dok je S&P 500 porastao 0,43, a Nasdaq indeks 0,68 posto.

Prema drugoj procjeni, američko je gospodarstvo u trećem tromjesečju poraslo 2,7 posto, znatno više od prvotno procijenjenih 2 posto i više od očekivanja.

„No, taj podatak nije osobito utjecao na tržište jer su ostali podaci, među ostalim i o osobnoj potrošnji u proteklom tromjesečju, bili slabiji od očekivanja. Danas nas očekuju novi podaci iz američkog gospodarstva, koji bi mogli dati smjernice tržištu, dok su već jutros objavljeni podaci o maloprodaji u Njemačkoj bili lošiji od očekivanja. Stoga i na svjetskim tržištima danas očekujemo stagnaciju cijena dionica“, kaže Maja Bešević Vlajo.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙