FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagrebački proračun: kompromis, za odbiti, za ispraviti

Autor: dber
ZAGREB, 29. studenog 2012. (Hina) - Zagrebački proračun od 6,670 milijardi kuna danas su oporbeni zastupnici u prvom čitanju ocijenili kompromisnim rješenjem do lokalnih izbora, iz HDZ-a su najavili da će ga odbiti, dok su zastupnici SDP-a naveli da su njihove bitne zamjerke na dosadašnje proračune većinom riješene u predloženom za 2013., premda do donošenja proračuna 20. prosinca treba još dosta ispraviti, uz tvrdnju da je Zagrebu potreban sasvim novi koncept razvoja.

"Dosad smo zamjerali nerealno planirane proračunske prihode. Na sreću, sad nemamo taj problem", rekao je Igor Rađenović (SDP) te dodao kako se slažu i s planom gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2013. za razliku od ove godine kad se vodila polemika oko gradnje fontana i uređenja Cvjetnog trga.

Do drugog čitanja treba riješiti pitanje malih komunalnih akcija jer s time nismo zadovoljni, naglasio je spočitnuvši gradonačelniku Milanu Bandiću i predsjedniku Uprave Zagrebačkog holdinga Ivi Čoviću što nisu na skupštinskoj sjednici kad se raspravlja o gradskom proračunu.

Predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić (SDP) je ustvrdio da je Zagrebu je potreban novi koncept razvoja temeljen na 'četiri E' za europski Zagreb: edukacija, ekonomija, ekologija i etika te ukratko obrazložio svaku od tih odrednica ocijenivši etiku kao jednu od najvažnijih.

Iz HDZ-a su ga upozorili da drži predizborni govor umjesto da govori o prijedlogu proračunu. "Trebali ste se dokazati djelima, a ne slovima", poručila mu je Margareta Mađerić (HDZ). Najavila je da HDZ nije i neće prihvatiti (Bandićev) proračun, a SDP je to činio godinama čuvajući fotelje u Skupštini i Holdingu stavljajući svoje interese ispred interesa građana. "Reforme se odgađaju, nema kapitalnih ulaganja, ne potiče se poduzetništvo", upozorila je dodajući da, prema takvom proračunu, neće biti bolje ni sljedeće godine.

Nezavisni zastupnik Velimir Srića rekao je kako ima osjećaj da je oko proračuna atmosfera prilično mirna. "Izgleda da je pao pakt o nezamjeranju uoči lokalnih izbora", kazao je. Ocijenio je da se mane ovogodišnjeg proračuna vide i u proračunu za 2013. pa su tako u njemu sitne investicije, a ni jedna u funkciji gospodarstva. Riječ je o pokojoj školi i uličici, dodao je.

Da je riječ o predizbornom proračunu smatra i nezavisni zastupnik Josip Kregar. "Ne možemo si dozvoliti kompromis koji vrijedi šest mjeseci. Treba napraviti proračun koji neće imati predizborne ciljeve već usmjeren na krpanje postojećih rupa u proračunu", kazao je dodajući da tu postoji i siva brojka nepodmirenih obveza. Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić, koji je jedini branio prijedlog proračuna, odgovorio mu je da obveze Grada iznose nešto manje od 80 milijuna kuna, dok će dio manjka namiriti nakon rješavanja problema s Ministarstvom financija oko decentraliziranih sredstava.

Jozo Radoš (HNS) upozorio je kako u Gradu dosad nisu trošili samo višak, nego su se i zaduživali pa je proračun, u vrijeme krize, enormno pao za više od 1,5 milijardu kuna. "Kao takav može se baviti samo elementarnim funkcioniranjem Gradske uprave i elementarnom otplatom duga. A ni otplate nema u cijelosti", naveo je. Dio rješenja vidi u boljem korištenju EU fondova.

"Dobro govori, ali se ipak bavi politikom", rekao je pročelnik Kojić Radošu te ga pozvao da bolje pogleda komunalnu infrastrukturu i kapitalne investicije u Zagrebu unazad nekoliko godina. Zabrinuti smo zbog pada kreditnog rejtinga Zagrebačkog holdinga jer znamo što to nosi - probleme u funkcioniranju gradskih službi, naglasio je Kojić.

U završnoj riječi naveo je kako im je u prijedlogu proračuna za 2013. bio cilj, među ostalim, nastaviti smanjivati proračunsku potrošnju, osigurati istu razinu socijalnih prava i redovito podmirivati sve ugovorne obveze. "Bilo je puno sugestija i na većinu njih smo kvalitetno odgovorili, a dio ćemo razmotriti i do donošenja proračuna", zaključio je Kojić.

(Hina) xbdj/xdm ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙