FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SNH pozvao suvlasnike da ispune obveze u vukovarskom radiju

Autor: ista
ZAGREB, 15. studenog 2012. (Hina) - Sindikat novinara Hrvatske upozorio je danas suvlasnike Hrvatskog radija Vukovar na teško stanje u tom županijskom radiju i pozvao ih da ispune svoje obveze kako bi mogao opstati i nastaviti emitirati program koji nije prekidao ni u najstrašnijim ratnim zbivanjima tijekom opsade Vukovara.

Sindikat je u pismu vukovarskom gradonačelniku Željku Sabi i ostalim suvlasnicima skrenuo pozornost na nužnost rješavanja problema, navodeći kako pomoć suvlasnika očekuju novinari i ostali zaposlenici jer nakon drastičnog smanjenja plaća i smanjenja broja zaposlenih, Uprava tvrtke nije našla rješenje, a dosad nije provela ni odluke Skupštine od listopada 2011., što je trebalo osigurati nesmetani rad radija.

Naprotiv, kažu u sindikatu, provedenim programom restrukturiranja, osim podijeljenih otkaza i smanjenih plaća, nisu uvedene nikakve novine u poslovanju, a ukidanjem pojedinih radnih mjesta obim posla zaposlenika se povećao jer manji broj ljudi proizvodi istu količinu programa.

Sindikat smatra da je odluka o sudbini vodstva HRV-a stvar Skupštine, a zaposlenici od suvlasnika i vodstva traže i očekuju održiv poslovni plan i poslovne i profesionalne ideje koje će omogućiti nesmetan rad radija.

Od suvlasnika zaposlenici očekuju isplatu razlike u plaći od 1. siječnja do 1. srpnja 2012. i zaostalih neisplaćenih plaća za kolovoz, rujan i listopad, isplatu otpremnina radnicima koji su dobili otkaze programom restrukturiranja, konačno definiranje vlasništva nad tvrtkom radi preuzimanja pripadajućih financijskih obveza i odgovornosti čije neispunjavanje ugrožava sam opstanak HRV-a.

Sindikat upozorava da s primjenom fiskalnog zakona zbog brojnih neplaćenih računa prijeti i blokada tvrtke pa nije isključeno da će zaposlenici svoje plaće tražiti putem ovrha ako suvlasnici ne ispune svoje obveze.

U slučaju neisplate plaća moguć je i štrajk, kažu u sindikatu, u kojem se nadaju da do toga ipak neće doći jer zaposlenici vole svoj radio i brinu o interesu javnosti. Uvjereni su da će taj interes imati na umu i suvlasnici i Skupština HRV-a u donošenju mjera za spas radija.

Od članova Skupštine radnici HRV-a zatražili su da svoje udjele u vlasništvu Hrvatskog radija Vukovar predaju zaposlenicima radija ako nisu u mogućnosti ispuniti suvlasničke obveze.

Sindikat je pismo uputio suvlasnicima Hrvatskog radija, odnosno Gradu Vukovaru, vukovarskom Vodovodu, Komunalacu, općinama Bogdanovci, Tompojevci, Lovas, Udruzi udovica poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata grada Vukovara i Udruzi roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja "Vukovarske majke".

(Hina) pp/xmvr yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙