FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAK: za snježne uvjete na cestama obvezatna zimska oprema

Autor: aspa
ZAGREB, 29. studenog 2012. (Hina) - Hrvatski autoklub (HAK) u današnjem priopćenju podsjeća vozače da je u Hrvatskoj zimska oprema obvezatna kad je kolnik pokriven snijegom ili kad je na njemu poledica te navodi kako zimsku opremu vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone čine četiri zimske gume (ili M+S gume) ili četiri ljetne gume s minimalnom dubinom profila četiri milimetra i lanci za snijeg pripremljeni za pogonske kotače.

HAK ističe kako se približavamo i službenom otvorenju skijaške sezone te preporučuje pripreme prije puta. Sve one koji se upute u Sloveniju, Austriju i Švicarsku podsjeća na obvezatnu kupnju vinjete za sve autoceste i neke brze ceste, uključujući i gradske obilaznice.

U Hrvatskoj zimska oprema za vozila mase iznad 3,5 tona, podsjeća HAK, podrazumijeva zimske gume na pogonskim kotačima ili uporabu lanaca za snijeg na pogonskim kotačima. Kazna za nepoštovanje zakona je 300 kuna i isključenje iz prometa. Zabrana prometa na određenoj dionici počinje proglašenjem zimskih uvjeta, a odnosi se na vozila na motorni pogon koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretna vozila s priključnim vozilom.

Ako policijski službenik zatekne vozilo bez propisane zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kad je zimska oprema obvezatna, upozorava HAK, vozaču prijeti novčana kazna od 700 kuna.

HAK podsjeća na Zakon o sigurnosti prometa na cestama koji, među ostalim, propisuje da su zimski uvjeti na cesti kad je kolnik prekriven snijegom ili kad je na njemu poledica.

Kad je riječ o ostalim europskim zemljama, svaka od njih zakonom je regulirala uporabu zimske opreme, a HAK savjetuje vozačima da posjete internetsku stranicu www.hak.hr kako bi točno isplanirali svoj put.

(Hina) pp/xaš yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙