FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kako se Palestinci mogu obratiti ICC-u

Autor: rtom
DEN HAAG, 29. studenog 2012. (Hina/AFP) - Dobiju li Palestinci u četvrtak u Ujedinjenim narodima status "promatračke države nečlanice" moći će se Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) obratiti na nekoliko načina u svezi s izraelsko-palestinskim sukobom.

Međunarodni kazneni sud (ICC) sa sjedištem u Den Haagu nadležan je goniti osobe optužene za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine od 1. srpnja 2002., kada je na snagu stupio osnivački dokument suda, Rimski statut.

Do danas je 121 država ratificirala Rimski statut, no Izrael nije među njima, a nisu ni tri stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a: Sjedinjene Države, Kina i Rusija.

ICC može goniti samo pojedince, ne i države. Međutim, ICC može goniti pojedince samo ako su zločini počinjeni na teritoriju države potpisnice Rimskog statuta ili države koja priznaje nadležnost ICC-a, odnosno ako je počinitelj državljanin takvih država.

Postoje i iznimke, no mali su izgledi da budu primijenjene na palestinski slučaj.

Načini obraćanja sudu:

ICC-u je moguće obratiti se na tri načina. Istragu može otvoriti tužiteljstvo na zahtjev države potpisnice Rimskog statuta. Također, tužiteljstvo može otvoriti istragu na vlastiti poticaj uz odobrenje sudaca, a treći je način otvaranje istrage na zahtjev Vijeća sigurnosti UN-a.

Upravo je ova treća mogućnost jedina moguća za istrage o državi koja nije potpisnica Rimskog statuta i bila je korištena u slučaju Libije. No, s obzirom da su Sjedinjene Države tradicionalni saveznik Izraela i imaju pravo veta u VS UN-a, mali su izgledi za primjenu takve opcije u palestinskom slučaju.

Palestinski slučaj:

Palestinska samouprava, koja prijeti da će tužiti Izrael ICC-u dokažu li se sumnje u trovanje palestinskog vođe Jasera Arafata, već je 2009. zatražila tužiteljstvo da istraži navodne zločine izraelske vojske tijekom ofenzive "Lijevano olovo" u Pojasu Gaze 2008.-2009.

Palestinska vlast priznala je nadležnost ICC-a u siječnju 2009., no pravno samo država to može učiniti. Zato je ICC odlučio 2011., od "nadležnih tijela UN" zatražiti mišljenje "je li Palestina država" i tek će nakon toga odlučiti može li otvoriti istragu.

Priznanje Palestine kao "promatračke države nečlanice" moglo bi joj otvoriti vrata za ratifikaciju Rimskog statuta, odnosno da je ICC prizna kao državu. U tom slučaju tužiteljstvo ne bi trebalo razmatrati je li nadležno za istragu o palestinskom zahtjevu.

(Hina) xrt ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙