FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN: Palestinci podijelili nacrt o promatračkom statusu

Autor: vrad
NEW YORK, 26. studenog 2012. (Hina/AFP) - Palestinsko izaslanstvo u Ujedinjenim narodima podijelilo je u ponedjeljak nacrt rezolucije kojim bi se Palestini dodijelio status promatrača u UN-u i koji će se u četvrtak podnijeti na glasovanje Glavnoj skupštini.

Sjedinjene Države su istodobno ponovo zaprijetile financijskim sankcijama ako se takva rezolucija donese.

Rezolucijom se želi postići status "zemlje promatrača nečlanice" UN-a i "izražava se nada da će Vijeće sigurnosti pozitivno ocijeniti" kandidaturu Palestine za punopravno članstvo u UN-u. Taj je zahtjev lani formulirao palestinski predsjednik Mahmud Abas.

Potonji treba u četvrtak nazočiti glasovanju u Glavnoj skupštini. Donošenje te rezolucije ima dobre izglede, budući da Palestinci imaju veliku potporu među 193 članice skupštine.

U dokumentu se ističe "žurna potreba nastavka i ubrzanja pregovora" Izraela i Palestinske samouprave, kako u vezi s granicom, tako i sa statusom Jeruzalema, izbjeglicama, židovskim naseljima, sigurnosti i pristupom vodi. Ti su pregovori zašli u slijepu ulicu prije dvije godine.

U rezoluciji se poziva na "mirno rješenje na Bliskom istoku koje će prekinuti okupaciju što traje od 1967. i ostvariti zamisao o dvjema državama; neovisnoj, suverenoj, demokratskoj, stabilnoj palestinskoj državi koja će živjeti u susjedstvu s Izraelom u miru i sigurnosti, na temelju granica do 1967."

Izrael i SAD se protive ovoj inicijativi, ističući da palestinska država može biti samo rezultat mirovnih pregovora koji su prekinuti prije više od dvije godine.

SAD, jedan od 15 članova Vijeća sigurnosti, blokirao je svaki pokušaj Palestinaca da postanu punopravni članovi UN-a, zaprijetivši vetom. Status zemlje članice potvrđuje Vijeće, a o statusu promatrača glasa Glavna skupština.

Washington podsjeća da je SAD od 1994. izdvojio više od 3,5 milijarda dolara za Palestinsku samoupravu i za humanitarnu pomoć Palestincima.

Dva američka zakona, iz 1990. i 1994., zabranjuju financiranje UN-ovih agencija koje prihvate Palestinu kao punopravnu članicu.

Abas je pak izjavio u nedjelju u Ramallahu, na Zapadnoj obali, da "nimalo ne sumnja" u uspjeh palestinske inicijative u UN-u.

(Hina) xvrad yvrad

An unhandled error has occurred. Reload 🗙