FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka nezaposlenost porasla osmi mjesec zaredom

Autor: vmom
NUERNBERG, 29. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Nezaposlenost u Njemačkoj u studenome je porasla osmi mjesec zaredom, pokazali su u četvrtak podaci Savezne agencije za rad (BAA), signalizirajući da domaća potražnja možda ipak neće moći nadoknaditi slabiji izvoz i preuzeti njegovu ulogu motora gospodarskog rasta.

Porast broja nezaposlenih bio je ipak nešto manji nego što se očekivalo, a stopa nezaposlenosti zadržala se blizu najnižih razina od njemačkog ujedinjenja prije više od dva desetljeća. Takvi podaci u suprotnosti su s teškim stanjem tržišta rada u gospodarstvima u rangu njemačkog.

Tako je desezonirani broj nezaposlenih uvećan prema mjesecu ranije za 5.000, na 2,939 milijuna, a odgovarajuća stopa nezaposlenosti ostala je nepromijenjena i iznosi 6,9 posto, objavila je BAA.

Prema Reutersovoj anketi u kojoj su sudjelovala 33 ekonomista očekivao se rast broja nezaposlenih za 15 tisuća.

"Što se tiče prognozi za budućnost, ostaje ipak neizvjesno hoće li osobna potrošnja moći doista preuzeti ulogu glavnog pokretača njemačkog gospodarstva", kazao je Carsten Brzeski, ekonomist u banci ING.

Ako se isključi utjecaj sezonskih čimbenika, broj nezaposlenih u studenome je u odnosu na mjesec ranije smanjen za 2.000, na 2,751 milijuna, dok je u usporedbi sa istim mjesecom prošle godine uvećan za 38.000. Pripadajuća stopa nezaposlenosti zadržala se na 6,5 posto, stoji u priopćenju Savezne agencije.

"Njemačko tržište rada zasad odolijeva slabljenju gospodarske aktivnosti", istaknuo je u četvrtak na redovnoj mjesečnoj tiskovnoj konferenciji direktor BAA Frank-Juergen Weise, predstavljajući izvješće o stanju tržišta rada u najvećem europskom gospodarstvu u studenome.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙