FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ubrzan rast proizvođačkih cijena u Njemačkoj

Autor: vmom
ZAGREB/WIESBADEN, 12. studenog 2012. (Hina) - Rast proizvođačkih cijena u Njemačkoj u listopadu je na godišnjoj razini ubrzao na 4,6 posto, objavio je u ponedjeljak njemački ured za statistiku Destatis.

Proizvođačke cijene u najvećem europskom gospodarstve u listopadu su tako porasle po najvišoj stopi od studenoga prošle godine kada je njihov rast iznosio 4,9 posto, stoji u priopćenju Destatisa, objavljenom na službenoj stranici.

Time je rast cijena na godišnjoj razini dodatno ubrzao budući da su u rujnu bile više za 4,2 posto u usporedbi s istim mjesecom godine ranije, dok su u kolovozu porasle za 3,1 posto.

Značajnijeg utjecaja na rast inflacije imao je rast cijena krutih goriva i naftnih derivata na godišnjoj razini, za 9,1 posto, objavio je nadalje njemački statistički ured. Izrazitiji rast cijena pri proizvođačima na godišnjoj razini zabilježen je i kod žitarica, duhana, sjemenja i hrane za životinje, za 20,3 posto, te kod mesa i mesnih prerađevina, koji su poskupjeli za 9,7 posto.

S druge strane, cijene ruda, metala i polumetala na godišnjoj su razini smanjene za 1,8 posto, a izrazitije su pale i cijene kave, čaja, kakaa i začina, za 12,8 posto, objavio je Destatis.

Na mjesečnoj razini, sezonski prilagođene proizvođačke cijene u ovogodišnjem su listopadu smanjene pak za 0,6 posto, nakon što su u rujnu poskočile za 1,3 posto prema mjesecu ranije.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙