FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nikolićev savjetnik: EU i svijet nemaju ista načela prema Beogradu i Zagrebu

Autor: vili
BEOGRAD, 28. studenog 2012. (Hina) - Savjetnik srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića Oliver Antić ocijenio je u srijedu, komentirajući aktualne odnose Srbije i Hrvatske, da međunarodna zajednica ne primjenjuje ista načela prema Beogradu i Zagrebu, izvijestila je Radio televizija Srbije (RTS).

Antić, profesor beogradskog pravnog fakulteta, zapitao je kako je moguće da međunarodna zajednica Srbiji postavlja uvjet da ima dobrosusjedske odnose, dok to isto ne čini u slučaju Hrvatske.

"Ako važi bilo kakvo načelo, kako je moguće da se Hrvatskoj ne stavlja takav uvjet? Nas Hrvatska tuži za genocid i sama ta činjenica govori da mi nismo u dobrosusjedskim odnosima. Isto tako nemamo sređeno pitanje granice s Hrvatskom. Ima jedan sporan dio, i po meni, ako vlada bilo kakvo načelo u Europskoj uniji (EU), samo ta dva pitanja su dovoljna da Hrvatska ne uđe u EU dok se to ne riješi", rekao je Antić.

Govoreći o poštivanju načela u međunarodnoj zajednici, Antić se također upitao i kakvo je načelo na djelu kada se Srbima s Kosova, koji su konstitutivan narod, brani pravo na samoopredjeljenje, dok je to dopušteno albanskoj nacionalnoj manjini u Srbiji.

"Prostora za djelovanje ipak ima, jer neki tragovi međunarodnog prava postoje. Kosovo ne može ući bez nas ni u kakve međunarodne organizacije sa statusom kakvim oni hoće, tim prije što imamo prijatelje u svijetu koji će to spriječiti na međunarodnoj razini", rekao je Antić.

Savjetnik srbijanskog predsjednika ocijenio je istovremeno da bi eventualna oslobađajuća presuda Ramushu Haradinaju u Haagu bitno omela proces dijaloga između Beograda i Prištine.

Antić je za RTS rekao i da je "politika vještina da se iz najgore situacije iziđe na najbolji način i što je moguće bolje zaštite narod i država". "Mi djelujemo pod velikim pritiscima i nepristojnim ponudama, ali pokušavamo naći najbolje puteve", rekao je RTS-u savjetnik srbijanskog predsjednika Oliver Antić.

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙