FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potpredsjednica srbijanske vlade otkazala posjet Zagrebu

Autor: vili
BEOGRAD, 19. studenog 2012. (Hina) - Potpredsjednica srbijanske vlade za eurointergracije Suzana Grubješić otkazala je posjet Zagrebu planiran za 27. studenog i kazala u ponedjeljak da je takvu odluku donijela jer ozračje u Hrvatskoj nakon oslobađajuće presude hrvatskim generalima "nije povoljno po Srbe i Srbiju".

Ona je u jutarnjem dnevniku Radio-televizije Srbije izjavila kako joj "ne bi bilo ugodno sada ići u Zagreb" na ranije dogovoreno produženje Protokola o suradnji u području eurointegracija.

"Nije sada ni vrijeme, ni prilika, ni atmosfera. Meni ne bi bilo prijatno da tamo budem i produžavam Protokol o suradnji u oblasti europskih integracija u takvoj jednoj lošoj atmosferi po Srbe i Srbiju", rekla je Grubješić RTS-u.

Protokol o suradnji u oblasti europskih integracija, potpisan je 2009. godine i vrijedi do svibnja 2013.

"Imajući u vidu okolnost da je ovakva presuda donesena, mislim da bi bilo besmisleno da idem u Zagreb i produžavam taj protokol. Pošto on važi do svibnja naredne godine, u tom protokolu će se neke tehničke stvari i dalje obavljati", objasnila je srbijanska potpredsjednica vlade za eurointegracije.

Ona je navela da je "legitimno pitanje" je li nakon oslobađajuće presude Anti Gotovini i Mladenu Markaču Haaški tribunal ostvario jednu od svojih svoju uloga - da pridonese pomirenju i regionalnoj suradnji.

"Ja mislim da nije. Sve to nije uradio ili bar ne u onoj mjeri u kojoj se očekivalo. Presuda je dokaz da nije tako. Posljedica te presude je rast nacionalizma i u Hrvatskoj i u Srbiji", kazala je Grubješić. Ona je rekla da "razumije emocije", ali da se emocije trebaju stišati i u svemu "pronaći interes i maksimum koji se u datim nepovoljnim situacijama pruža".

"Ono što sada možemo jest da sređujemo naše dvorište, provodimo reforme, borbu protiv korupcije, reforme u pravosuđu, ekonomske reforme", istaknula je potpredsjednica srbijanske vlade i naglasila da zbog odluke Haaškog tribunala u Srbiji "nema nikakvog preispitivanja u pogledu daljeg puta ka Europskoj uniji" niti odustajanja od dijaloga s Prištinom.

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙